Terreurbeweging IS eist aanslag Iran op, waarbij 84 doden vielen
Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele bomaanslag in de Iraanse stad Kerman. Daarbij vielen gisteren minstens 84 doden. De organisatie heeft op de berichtendienst Telegram bekendgemaakt achter de aanslag te zitten.
De aanslag was gericht op de herdenking van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die vier jaar geleden werd gedood bij een Amerikaanse droneaanval. Volgens de autoriteiten gingen er twee bommen af. Eentje daarvan zou verstopt hebben gezeten in een koffer in een auto, en zou op afstand tot ontploffing zijn gebracht. De tweede bom is mogelijk door een zelfmoordterrorist meegenomen naar de plek des onheils.
Gisteren werd er melding gemaakt van meer dan 100 doden, maar dat getal is inmiddels bijgesteld naar 84. De Iraanse autoriteiten hebben wraak gezworen.
Religieuze strijd
IS-woordvoerder Abu Hudhaifa al Ansari riep eerder vandaag ook op tot aanslagen als vergelding voor de oorlog in Gaza. "O, leeuwen van de islam, jaag op uw prooi van joden, christenen en hun bondgenoten in de straten en wegen van de VS, Europa en de wereld."
Volgens de woordvoerder zou er een religieuze strijd woeden. Als eerste moeten burgerdoelen en gebedshuizen aangevallen worden, vindt de beweging.
IS is een salafistische organisatie die de sjiitische Iraniërs als geloofsverzakers ziet. Volgens het Telegrambericht hebben twee zelfmoordterroristen zich met bomvesten opgeblazen in een 'grote groep afvalligen, nabij het graf van hun leider'.
Het Iraanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat daarnaast 284 gewonden zijn gevallen, van wie er ongeveer dertig in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.
Veel vijanden
Een woordvoerder van de Amerikaanse regering noemt claim van IS geloofwaardig. Islamitische Staat in de provincie Khorasan (een regio in oostelijk Iran die overlapt met Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan) vormt volgens het kantoor van president Joe Biden 'een aanhoudende, reële terreurdreiging'.
De generaal voor wie de herdenking was, Soleimani, was een belangrijke figuur voor Iran. Hij wist veel samenwerking aan te gaan met buitenlandse strijdgroepen in de regio om zo de invloed van Iran te vergroten, zegt verslaggever Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam. "Binnen Iran en bij die groeperingen in de landen eromheen werd hij gewaardeerd, maar soms ook gevreesd. Zowel in Iran als daarbuiten had hij veel vijanden."
De herdenking van de generaal werd live uitgezonden op tv. Bekijk hier de beelden, waarop de explosie te horen is: