Aanleg nooddam Maastricht begint, woonbootbewoners blijven in grote onzekerheid
Een aannemer is vanavond samen met defensie begonnen met de aanleg van een nooddam in het water aan de Stuwweg in Maastricht. Daar brak gisteren een dam waardoor het water met hoge snelheid een weg zoekt naar een achterliggende groenstrook en de Maas. De nooddam moet die stroming stoppen.
De nooddam betekent wel dat het water tussen de nooddam en de kapotte dam wegloopt en de woonboten droog komen te liggen. Deze mededeling van RWS leidde vanavond tot veel commotie tijdens een bewonersbijeenkomst.
May van de Kerkhof, directeur netwerkmanagement Zuid-Nederland van Rijkswaterstaat zei dat de nooddam zondagavond klaar moet zijn. Dan duurt het twee dagen totdat het water weg is gelopen en de circa twintig woonboten tussen beide dammen droog komen te staan. Bewoners is gevraagd informatie over hun boot te geven, met name of hun boot al dan niet een platte bodem heeft. In dat geval kan de schade beperkt blijven.
Nooddam van zware stenen
De nooddam bestaat onder meer uit grote stenen in enorme netten en blokken van 600 ton. Zo wordt voorkomen dat het water stenen meesleurt en woonboten nog meer beschadigd raken. Er wordt hard gewerkt om snel ook de kapotte dam te herstellen om zo leegloop tegen te gaan, maar Van de Kerkhof waarschuwde voor te veel optimisme.
Door de dijkdoorbraak woensdag moesten bewoners van de woonboten evacueren:
De problemen in Maastricht begonnen nadat een overlaat (een deel van een dam die het waterniveau reguleert) was overstroomd. Daardoor stroomde er versneld water de Maas in, wat de ongeveer dertig woonboten aan de Stuwweg in gevaar bracht. Een van de woonboten raakte op drift en ramde gisterochtend een brug in de stad. Even leek het erop dat de brug zou instorten, maar uiteindelijk leek de constructie het toch te houden.
Een aantal bewoners werd vandaag via de stuw bij Borgharen al naar hun boot gebracht om de schade op te nemen en spullen te halen. Ook morgen kan een groep bewoners even naar hun boot. De stroom is uitgevallen, de inhoud van koelkast en diepvries is verloren gegaan. Bewoners hebben hun dieren tijdig mee van boord kunnen nemen.
Grote onzekerheid
Burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht zei te begrijpen dat bewoners in grote onzekerheid zitten. "Je zult huis en haard maar verliezen", zei hij. Het is onduidelijk wanneer de bewoners weer naar huis kunnen.