Eeuwenoude traditie

Verdwijnt hondenvlees van het Zuid-Koreaanse menu? Parlement stemt over verbod

Door Thom Schelstraete··Aangepast:
© ANP / APVerdwijnt hondenvlees van het Zuid-Koreaanse menu? Parlement stemt over verbod
RTL

In Zuid-Koreaanse restaurants kun je nu nog een bordje bosintang bestellen: hondensoep. Nog wel, want het parlement van Zuid-Korea stemt vandaag over een verbod op het slachten van honden en de verkoop van hondenvlees.

Als het parlement instemt met het verbod komt er een einde aan een eeuwenoude traditie. Al neemt het aantal Zuid-Koreanen dat regelmatig hondenvlees eet volgens recente peilingen al jarenlang af. Het is een van de redenen dat de overheid van het Oost-Aziatische land werk maakt van een verbod.

Hondensoep

Het zijn vooral nog ouderen en mensen op het platteland die hondenvlees eten. Dat wordt het vaakst verwerkt in een speciale soep die bosintang heet.

Dat gerecht is met name in augustus populair tijdens de warmste dagen van het jaar. Zo zou hondenvlees verkoelend werken en goed zijn voor je lichaam en gezondheid.

De menukaart van een restaurant in Seoel waar ze verschillende soorten hondensoep serveren. Het simpelste gerecht kost 16 duizend Won, omgerekend 11 euro.© RTL Nieuws
De menukaart van een restaurant in Seoel waar ze verschillende soorten hondensoep serveren. Het simpelste gerecht kost 16 duizend Won, omgerekend 11 euro.

Dierenactivisten strijden al jaren voor een verbod

 

Maar ook in hoofdstad Seoel staat het gerecht nog in meerdere restaurants op het menu. Tot frustratie van dierenrechtenactivisten uit Zuid-Korea en het buitenland. Zij strijden al vele jaren samen tegen de productie en consumptie van hondenvlees.‌

Volgens de activisten is er bij veel hondenkwekers sprake van mishandeling. Ze zouden de honden met te veel bij elkaar in te kleine kooien zetten. En ook het slachten zelf zou geregeld op wrede manieren gebeuren, zoals met elektrocutie.

Een overheidsstudie van vorig jaar liet zien dat er nog zo’n 1.150 hondenfokkers actief zijn. Die fokken jaarlijks naar schatting een miljoen honden voor de slacht.

B‌rede steun

De kans is groot dat de wet dinsdag wordt aangenomen. Want naast de indiener van de wet, de regerende People Power Party, krijgt het voorstel ook steun van de Democratic Party. Daarmee is een ruime meerderheid van het parlement voor het verbod.

Dat betekent echter niet dat hondenvlees direct van de Zuid-Koreaanse menukaarten wordt gehaald. Zo krijgen de kwekers van honden, eigenaren van slachthuizen en restaurants drie jaar de tijd om uit de handel te stoppen. Ook is er financiële steun beloofd.

Kwekers, slachters en verkopers ontevreden

Daar neemt de hondenvleesindustrie absoluut geen genoegen mee. Sinds de eerste aankondiging van een verbod in november vorig jaar gingen ze al meerdere keren de straat op. Ook dreigden ze met het loslaten van twee miljoen honden in hoofdstad Seoel.

Ze vinden het niet kunnen dat de overheid bepaalt wat Zuid-Koreanen wel en niet mogen eten. Daarom eisen ze dat het verbod wordt opgeschort. Juist omdat het eten van hondenvlees toch al minder populair wordt. De kwekers, slachters en verkopers willen daarom de komende jaren langzaamaan afbouwen. Dan zijn hun klanten er niet meer, en is de traditie vanzelf uitgestorven.

Maar zo lang wil de Zuid-Koreaanse overheid niet wachten. Ze vinden dat het eten van hond niet meer past bij het imago van het moderne en succesvolle land dat Zuid-Korea de afgelopen jaren is geworden.

Lees meer over
HondZuid-Korea