Duitse treinen rijden niet: 'Onderweg zijn wordt een drama'
Door een massale staking van machinisten rijden er vandaag, morgen en vrijdag nauwelijks treinen in Duitsland. Ook voor reizigers die naar of via Duitsland met de trein reizen, heeft dit gevolgen. "Onderweg zijn wordt een drama", zegt correspondent Jeroen Akkermans. Want de machinisten zijn niet de enige Duitsers die boos zijn, ook de boeren demonstreren.
De machinistenstaking was al aangekondigd na een hoop juridisch getouwtrek om de lonen van machinisten. De treinbestuurdersvakbond en spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn kunnen het niet met elkaar eens worden en de Duitse rechter heeft een nieuwe staking toegestaan. Deutsche Bahn had geprobeerd dit te voorkomen.
3000 euro compensatie
De machinisten staken omdat ze hun werkweek van 38 uur naar 35 uur per week willen brengen. Verder willen ze er 555 euro per maand bij en een eenmalige inflatiecompensatie van 3000 euro. De spoorwegen vinden dit 'onnodig'.
De staking heeft grote gevolgen voor Duitse reizigers. Er is een nooddienstregeling, maar reizigers kunnen hun reis volgens Deutsche Bahn beter uitstellen.
Geen nachttreinen
NS International meldt dat ook de ICE International naar onder meer Frankfurt, de intercity naar Berlijn en de nachttreinen naar Duitse en Oostenrijkse steden de komende dagen niet rijden. De NS spreekt van 'ernstig verstoord treinverkeer'.
Voor Duitsers zijn de treinstakingen volgens correspondent Jeroen Akkermans extra vervelend omdat ook al de hele week demonstreren. Verschillende steden zijn niet meer met de auto bereikbaar. Boeren zijn boos omdat de Duitse regering verschillende landbouwsubsidies schrapt.
Zo werd vorige week de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat opgewacht:
Akkermans ziet dat er in Duitsland veel steun is voor de protesten, en dan met name voor de boeren. "69 procent van de Duitsers steunt de boeren in hun protest." De steun voor de regeringspartijen is weggezakt tot een historisch dieptepunt, blijkt uit de peilingen.
'Gevoel van ontevredenheid'
"De protestgolf wakkert de onvrede met de regering aan en andersom", zegt Akkermans. "De sympathie voor de boeren is groot in Duitsland, zij worden toch ook gezien als cultuurbewakers van de conservatieven."
De demonstraties gaan dan dus ook niet alleen om het geld, denkt Akkermans. "De economische redenen om te blokkeren en te staken vallen in het niet bij het algeheel geldende gevoel van ontevredenheid."