Meer asielzoekers dan toegestaan

Kort geding Ter Apel: gemeente wil dat COA dwangsom opgelegd krijgt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKort geding Ter Apel: gemeente wil dat COA dwangsom opgelegd krijgt
RTL

In het aanmeldcentrum in Ter Apel worden veel meer asielzoekers opgevangen dan vooraf was afgesproken en dat is 'niet aanvaardbaar'. "Nu niet en in de toekomst ook niet", aldus de advocaat van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. De gemeente wil dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een dwangsom opgelegd krijgt van 25.000 euro voor elke dag dat er te veel asielzoekers verblijven. Dat bleek in de rechtbank in Groningen.

Westerwolde en het COA hadden jaren geleden afgesproken dat er in Ter Apel plek is voor 2000 asielzoekers. Het is de grootste opvang in het land.

Incidenten en overlast

Westerwolde wil dat best bieden, zegt de advocaat, 'maar wel binnen grenzen die draagbaar, sociaal verantwoord en veilig zijn'. Volgens Westerwolde wordt het maximale aantal van 2000 mensen 'al maandenlang ruimschoots overschreden, met uitschieters tot bijna vijfhonderd mensen te veel'. De advocaat voegt eraan toe dat het hoge aantal asielzoekers 'leidt tot incidenten en overlast, ook buiten de opvang'. Dat laatste wordt door het COA betwist.

RTL Nieuws bezocht onlangs het aanmeldcentrum in Ter Apel. De reportage zie je hieronder:

De advocaat van het COA stelt dat de opvang van asielzoekers afhankelijk is van gemeentes die opvanglocaties openen. "Die capaciteit is niet toereikend. Veel gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid, maar ondanks de vele oproepen van de staatssecretaris is er een te grote groep gemeenten, ongeveer de helft, die wegkijkt."

Weerstand

Volgens de advocaat erkent het COA de gevolgen van de onevenredige verdeling van asielzoekers in het land. Hij stelt dat het COA er alles aan doet om Ter Apel te ontlasten, maar dat dit niet lukt. "Het COA ondervindt in toenemende mate weerstand van gemeenten en omwonenden die zich verzetten tegen de komst van statushouders en asielzoekers. Een grote hoeveelheid zeer tijdelijke locaties draagt niet bij aan een stabiel opvanglandschap."

Westerwolde wil dat het COA een dwangsom opgelegd krijgt van 25.000 euro voor elke dag dat er te veel asielzoekers in Ter Apel worden opgevangen. Dat moet volgens de advocaat een 'voldoende prikkel' zijn voor het COA om zich aan een maximaal aantal asielzoekers te houden.

Zorgen over asielcrisis

Het kort geding werd bijgewoond door burgemeester Jaap Velema van Westerwolde. Hij gaf eerder al aan dat de gebouwen en het terrein in Ter Apel niet geschikt zijn voor een verblijf van meer dan 2000 personen. Velema kreeg onlangs bijval van andere Groningse burgemeesters, die hun zorgen uitten in een brief aan minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid.

De rechtbank in Groningen doet op 23 januari om 14.00 uur uitspraak.

Aantal incidenten azc Ter Apel groeit met de dag, meldt inspectie: 'Situatie onhoudbaar'
Lees ook

Aantal incidenten azc Ter Apel groeit met de dag, meldt inspectie: 'Situatie onhoudbaar'

Lees meer over
COAVluchtelingenAsielzoekersAsielzoekerscentrum [AZC]AsielcrisisTer Apel