Advocatenteam Desi Bouterse juridisch volledig uitgespeeld: hij moet echt de cel in
Het advocatenteam van de tot 20 jaar celstraf veroordeelde Desi Bouterse lijkt juridisch volledig uitgespeeld nu blijkt dat de Surinaamse oud-president geen beroep kan doen op de amnestiewet om het vonnis ongedaan te maken. Vandaag werd bekend dat Bouterse zich vrijdag moet melden voor het uitzitten van zijn straf.
De in 2012 herziene amnestiewet blijkt niet van belang voor het Surinaamse Openbaar Ministerie. Dat schrijft de procureur-generaal aan de verdediging van Bouterse in een brief die is gepubliceerd in de Surinaamse media, waaronder het Surinaamse dagblad De Ware Tijd.
De amnestiewet werd in 2012 – toen Bouterse president was – gewijzigd om te voorkomen dat de verdachten van de Decembermoorden in de toekomst zouden worden veroordeeld. Maar het Constitutioneel Hof van Suriname oordeelde in 2021 al dat de moorden op vijftien tegenstanders van het militaire bewind van Bouterse definitief niet in aanmerking komen voor amnestie (kwijtschelding van straf).
Een groep nieuwe advocaten van Bouterse diende begin deze week een verzoekschrift in om zo te voorkomen dat de voormalig legerleider en president in de gevangenis zal belanden. Zij schreven dat 'het uitgesproken vonnis in strijd is met het recht en de goede procesorde'. Ook beweerden ze dat tijdens het proces 'enorme juridische fouten' zouden zijn gemaakt.
Spong: 'Dit is paniekvoetbal'
Een juridisch rookgordijn, volgens advocaat Gerard Spong die betrokken was bij het onderzoek naar de Decembermoorden. "Het is allemaal achterhaald en juridisch-technisch volkomen onjuist", zegt hij tegen de Surinaamse radiozender ABC. "Er is maar één woord voor wat er nu gebeurt: paniekvoetbal." Spong zegt met spanning af te wachten hoe het zich verder ontwikkelt. "Ik ben ervan overtuigd dat nu op dit moment de procureur-generaal van Suriname snel in actie moet komen."
Het is onduidelijk waar Bouterse zich op dit moment bevindt. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat hij naar het buitenland is gevlucht in een eventuele poging gevangenisstraf te ontlopen. Naast Bouterse werden nog vier ex-militairen veroordeeld: Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel en Ernst Geffery. Zij kregen een celstraf van vijftien jaar.
Afgelopen maand werd Bouterse dus definitief veroordeeld. Nederlandse Surinamers in Amsterdam reageerden zo op die gebeurtenis: