Bij Albert Heijn

Soatest voor gonorroe en chlamydia voortaan te koop in supermarkt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL Nieuws Soatest voor gonorroe en chlamydia voortaan te koop in supermarkt
RTL

In de schappen van Albert Heijn liggen voortaan zelftesten voor de geslachtsziektes gonorroe en chlamydia. Hierdoor moet het volgens de supermarkt en de aanbieder van de test makkelijker worden om te zien of je besmet bent.

Met de zelftest kun je controleren of je besmet bent met een chlamydia- en/of gonorroe-infectie, twee van de meestvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. "Met deze zelfafnametest kan vanuit huis anoniem en eenvoudig urine worden afgenomen", schrijft de Albert Heijn.

Test opsturen naar een lab

"Stuur het testmateriaal vervolgens gratis naar het gecertificeerde laboratorium voor analyse. Je ontvangt vervolgens de testuitslag snel en vertrouwelijk via een beveiligd online portaal."

De soatest kost nu 49 euro bij Albert Heijn.

Wat is chlamydia en gonorroe?

Chlamydia is de meestvoorkomende soa in Nederland, schrijft het RIVM. Je krijgt chlamydia door seks met iemand die drager van de infectie is. De meeste mensen merken het niet als ze chlamydia hebben: bij de helft van de mannen en tot 90 procent van de vrouwen geeft chlamydia geen klachten.

Doe je niets tegen chlamydia? Dan kun je wel erge klachten krijgen, schrijft Soa Aids Nederland. Bijvoorbeeld ontstekingen aan je buik of piemel. Dit gebeurt niet vaak. Heel soms kun je als vrouw onvruchtbaar worden. Je kunt chlamydia voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks. 

Gonorroe is ook een veelvoorkomende soa en wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen tijdens seks. Ook deze soa kun je voorkomen door condooms te gebruiken. De geslachtsziekte wordt behandeld met antibiotica, maar raakt daar steeds beter tegen bestand. Daarom wordt nu gekeken naar vaccinaties.

Soa Aids Nederland ziet de verkoop van zelftesten in principe als een goede stap. "Het is fijn dat het aanbieden van testen laagdrempeliger wordt, maar dan moet ook het hele pakket aangeboden worden. Dat houdt in dat je vooraf advies krijgt welke test je moet gebruiken en hoe je dat moet doen, en dat de aanbieder na de uitslag ook laat weten wat je moet doen."

'Soatesten normaler maken'

Dat de testen in de schappen staan, kan ook helpen om het doen van soatesten normaler te maken. "Het maakt het voor mensen gemakkelijker om zo'n test te kopen. Het helpt dat je het zelf kunt afrekenen bij de zelfscankassa's. En als mensen tijdens het boodschappen doen de testen zien, wordt het normaler om je te testen. Dat zou een positief gevolg zijn", aldus Soa Aids Nederland.

Sterke stijging gonorroe onder jonge vrouwen: 'Zorgelijk'
Lees ook

Sterke stijging gonorroe onder jonge vrouwen: 'Zorgelijk'

Lees meer over
Soa Aids NederlandAlbert HeijnSOAChlamydiaGonorroeGezondheidEditie NL Link in bioNederland