Wisselende reacties op vertrek Kuipers: 'Momenteel zeer onwenselijk'
Het aftreden van demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zorgt voor wisselende reacties in de zorgsector. Sommige organisaties zijn bezorgd dat positieve ontwikkelingen stilvallen, terwijl andere instellingen Kuipers vooral prijzen om zijn inzet en kunde.
Beroepsorganisatie NU'91 vindt het vertrek 'in de huidige staat van de zorg zeer onwenselijk', zegt voorzitter Femke Merel van Kooten. "Hierdoor stapelen de problemen in de zorg zich verder op en daar is niemand mee gebaat. Zeker ook niet onze zorgprofessionals die dagelijks tegen de grote problemen in de zorg aanlopen." Van Kooten noemt het ongebruikelijk dat ministers in de demissionaire periode al aftreden.
Wegwerken achterstanden
Ook de Nederlandse ggz is bezorgd. Directeur Jeroen Pepers van de branchevereniging zegt te hopen dat het vertrek van Kuipers niet zal leiden tot vertraging bij het wegwerken van achterstanden in de geestelijke gezondheidszorg. Vooral, vindt hij, omdat de politiek een belangrijke rol heeft bij het wegnemen van belemmeringen in de samenwerking tussen gemeenten en huisartsen en aanbieders van ggz-hulp.
Vanuit de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen klinkt juist een positiever geluid. Voorzitter Ad Melkert vindt dat de brancheorganisatie de afgelopen jaren effectief met de minister heeft samengewerkt, onder meer bij de totstandkoming van het Integraal Zorgakkoord. "We danken hem voor zijn verbindend vermogen in het zorgveld. Met zijn kennis over de zorg heeft de bewindsman cruciale stappen gezet om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden."
Kabinet 'in staat van ontbinding'
Politiek verslaggever Frits Wester zegt dat Kuipers vanuit het veld vaak goede reacties kreeg op zijn ministerschap. "Daarin werd hij toch gezien als iemand die kon verbinden, zoals onder meer bij het Integraal Zorgakkoord. Dat terwijl hij voor Nederland toch niet de meest zichtbare bewindspersoon is geweest in die twee jaar. De gemiddelde Nederlander zal hem toch vooral herinneren uit de coronaperiode, nog voordat hij minister werd."
Dat Kuipers in korte tijd al de derde bewindspersoon is die zijn post verlaat, is volgens Wester niet iets om al te dramatisch over te doen. "Een demissionair kabinet past vooral op de winkel. Je ziet duidelijk nu dat het kabinet in een soort staat van ontbinding verkeert. Ministers gaan om zich heen kijken. Ze willen niet straks thuis komen te zitten. Dat geldt in het bijzonder voor bewindslieden van partijen die naar alle waarschijnlijkheid niet gaan terugkomen in een nieuwe coalitie."
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.