Twee doden en een dorp in shock: Weiteveen blijft vol vragen achter
In Weiteveen wordt vandaag gerouwd, een arm om elkaars schouders gelegd en komen mensen samen. "Want wat kun je anders doen?", zeggen inwoners tegen RTL Nieuws. Ze kunnen nog altijd niet begrijpen dat gisteren twee dorpsgenoten zijn doodgeschoten en een andere dorpsgenoot daarvoor is opgepakt. "Iedereen is geschokt."
Dat vertelt inwoner Jo Nijenstein als hij de katholieke kerk van Weiteveen uit komt gelopen. Hij heeft er een kaarsje gebrand en het condoleanceboek getekend, zoals wel meer inwoners vandaag deden. De kerk riep 'iedereen die daar behoefte aan heeft' toe op, omdat 'het dorp is opgeschrikt door een groot drama met alleen maar verliezers'.
Nijenstein kent de slachtoffers - de 38-jarige Przemyslaw, beter bekend als Sam, en de 44-jarige Ineke - niet. De man die is opgepakt voor de daden wel, de 50-jarige Richard K.. Nijenstein was jarenlang zijn docent, en ook na de studie hielden ze contact. "Een hele rustige, joviale, vriendelijke man. Toen ik gisteren zijn bericht op Facebook zag, kreeg ik gelijk buikpijn, zo erg vond ik het om dat te zien."
'Kracht bieden aan beide families'
In het 'kleine, vredelievende dorpje met zo'n 1700 inwoners' komt de dodelijke schietpartij niet alleen bij Nijenstein, maar bij alle inwoners hard binnen, vertelt hij. "Je wil daarom steun betuigen, meeleven en kracht bieden aan beide families."
Dat beamen andere inwoners die vandaag naar de kerk komen. "Het houdt me de hele dag al bezig", legt een vrouw uit die liever anoniem wil blijven. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Een kaarsje aansteken helpt dan misschien niets, maar het geeft dan wel een fijn gevoel. Ik denk ook steeds aan de kinderen, dit kent echt alleen maar verliezers."
Dat gevoel heeft inwoner Marcella de Vos ook, vertelt ze. "Ik vind het vooral heel erg voor de kinderen, voor allebei de kanten. Zij zullen hier hun hele leven mee geconfronteerd worden."
De twee dodelijke slachtoffers hadden twee kinderen, één van de kinderen zit op het Terra College in Emmen, het tweede kind op basisschool St. Franciscus in Weiteveen, schrijft onder meer RTV Drenthe. Zij denken op dit moment na over 'hoe ze met de situatie omgaan en welke zorg nodig is'.
Slachtofferhulp op scholen van kinderen
Slachtofferhulp Nederland biedt vandaag en morgen ondersteuning op de scholen waar de kinderen van de twee dodelijke slachtoffers zitten. Een woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland vertelt dat zij op de scholen zijn om een luisterend oor te bieden aan iedereen die daar behoefte aan heeft. Ook geven ze leerlingen en docenten uitleg over stressreacties zoals slaapproblemen, en vertellen ze dat het erbij hoort.
"We stellen ze gerust door te vertellen wat een normale reactie op een abnormale gebeurtenis is", aldus de woordvoerder. Ook verzamelt Slachtofferhulp Nederland momenteel namen en nummers van iedereen op de scholen die een-op-een contact wil.
De focus van Slachtofferhulp ligt voor een groot deel op docenten en medewerkers, zodat zij weten hoe ze het best om kunnen gaan met hun leerlingen, vertelt de woordvoerder. De leerlingen moeten volgens hem zo snel mogelijk veiligheid voelen, en die kunnen mensen waarmee ze vertrouwd zijn hen het best bieden.
De politie heeft vandaag nog geen aanvullende informatie over het motief van de schietpartij kunnen geven, de zaak wordt momenteel onderzocht. Duidelijk is wel dat de slachtoffers en verdachte in een langer lopend conflict verwikkeld waren. En daarmee blijven inwoners vol vragen zitten. Waarom liep de ruzie zó hoog op? De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
'Gevoelens met elkaar delen'
Pastoor Bernard Buit hoopt dat inwoners van Weiteveen in deze dagen elkaar in ieder geval blijven steunen: "Weiteveen is een hele hechte gemeenschap, een klein dorp maar heel hecht. Daarom is het belangrijk dat mensen gevoelens met elkaar kunnen delen", stelt hij. "We hebben daarom een condoleanceboek neergelegd, waar mensen hun reacties en gevoelens in kwijt kunnen."
De gemeente Emmen, waar Weiteveen onder valt, heeft laten weten geen bijeenkomst voor inwoners te organiseren.