Haagse Rebecca (24) zat in leger Israël en overleed door bacterie: 'Oorlog heeft haar uitgeput'
De Nederlandse Rebecca (24) groeide hier op, maar besloot na haar middelbare school in 2017 te dienen in het Israëlische leger waar ze in maart vorig jaar afzwaaide. Toen op 7 oktober de oorlog uitbrak, keerde ze terug als reservist. Afgelopen maandag overleed ze aan een ontsteking in haar hersenen, als gevolg van een bacterie. "Onze harten zijn gebroken."
Rebecca komt uit een Joodse familie en woonde tot haar 17de in Den Haag. We spreken met haar vader Robbert. Hij staat op het punt om terug te keren naar Nederland na een maand in Israël te zijn geweest, waar hij zijn dochter moest begraven. De afgelopen periode was 'een vreselijke rollercoaster', zoals hij ook schrijft op zijn Facebookpagina, waarop hij vrienden en familie op de hoogte hield van Rebecca's ziekteproces.
Rebecca overleed afgelopen maandag. "Onze harten zijn gebroken", zegt hij aan de telefoon. Meer woorden over hoe hij zich voelt, wil hij daar niet aan toevoegen. Wel wil hij vertellen over zijn dochter en de impact van de oorlog op haar dood.
'Wist altijd al dat ik hier zou blijven'
Rebecca deed in 2017 eindexamen aan het Gymnasium Haganum in Den Haag. Daarna besloot ze om naar Israël te gaan om haar droom te vervullen. Ze wilde dienen in het Israëlische leger, ook wel IDF genoemd (Israel Defense Forces). In 2019 werd door twee studenten een documentaire gemaakt over Rebecca, genaamd Lone Soldier, waarin ze op zoek gingen naar de beweegredenen van Rebecca om zich aan te sluiten bij het leger.
"In mijn onderbewustzijn wist ik altijd al dat ik hier zou blijven. Ik kan niet zeggen vanuit Nederland dat ik het er niet mee eens ben wat er gebeurt in Israël en er dan zelf niets aan veranderen. En om iets te veranderen moet je erin zitten", zei Rebecca in de documentaire. Hieronder zie je een fragment:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Rebecca zat bij een eenheid van het leger die in het hele land actief was. Ze was tot maart vorig jaar verantwoordelijk voor het beschermen van de grens met Gaza. Rebecca werkte voor de landmacht. In maart zwaaide ze af als luitenant, na vijf jaar in het leger te hebben gezeten.
Vijf jaar als vrouw bij het Israëlische leger zitten, is niet gebruikelijk. Normaal gesproken gaan vrouwen twee jaar in dienst, behalve als ze naar een gevechtseenheid gaan of officier worden.
Oorlog uitgebroken
Toen op 7 oktober vorig jaar de oorlog uitbrak tussen Israël en Hamas meldde Rebecca zich direct. Maar ze was nog niet nodig, zei de commandant. "Toen is ze zelfstandig naar een aantal basissen in het zuiden gegaan om te zien wat de terreuraanval teweeg had gebracht. Op 11 oktober is ze alsnog opgeroepen bij de basis waar ze tot maart had gewerkt. Ze heeft daar gezeten tot ze in december een aantal weken verlof kreeg."
Rebecca besloot om in die weken naar een Haboniem-kamp te gaan in Zuid-Afrika. Haboniem is een socialistisch-zionistische beweging voor Joodse jeugd uit Nederland. De beweging is wereldwijd actief. "Zij is haar hele leven aangesloten geweest bij Haboniem. Dit zomerkamp, in het plaatsje Onrus ten oosten van Kaapstad, vond toevallig plaats in de weken dat ze verlof had. Ze werd gevraagd om dat kamp te leiden", zegt haar vader.
Op 1 januari kwam ze daarvan terug en een dag later keerde ze terug naar haar legerbasis. Daar werd ze ziek. Haar vader dacht eerst dat het een zware verkoudheid was, maar al gauw bleek er meer aan de hand te zijn. Toen Rebecca amper meer reageerde, moest ze met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis.
"Het kon van alles zijn. Van PTSS tot een heel erg zware griep, maar steeds meer artsen haastten zich naar haar toe en het werd duidelijk dat er iets heel erg mis was. Ze had mogelijk ernstige meningitis." Bij iemand met meningitis is het vlies rond de hersenen ontstoken.
Hersenen ernstig beschadigd
Uit de CT-scan bleek dat de gevolgen van de infectie erger waren dan gedacht. Haar hersenen waren ernstig beschadigd. Afgelopen vrijdag werd Rebecca, na slopende weken, hersendood verklaard. "Artsen hebben nog nooit gezien dat het zo snel ging. Het ging om een streptokokkenbacterie, die hebben we allemaal in ons. De artsen zeiden dat het een bijholteontsteking was die zich heel snel door haar hersenen had verspreid en een hersenontsteking was geworden."
Waar ze de bacterie precies heeft opgelopen en wanneer is onduidelijk.
'Emotionele en fysieke uitputting leidde tot dood'
Los van de bacterie, denken haar ouders dat de oorlog mede tot haar dood heeft geleid. "Een groot deel van haar team, van haar soldaten, was vermoord. Wij denken dat Rebecca daardoor emotioneel en fysiek uitgeput raakte. Zij was tot maart verantwoordelijk voor de eenheden die als allereerste zijn aangevallen door Hamas. Zij was de oren en ogen van het leger."
Rebecca's plan was om na de oorlog verder te gaan met studeren. "Ze wilde wiskunde en taalkunde gaan studeren aan de universiteit van Tel Aviv. Ze was al bezig met het voorbereiden van het toelatingsexamen", zegt haar vader.
Rebecca is 24 jaar oud geworden. De begrafenis heeft maandag plaatsgevonden op de militaire begraafplaats op de Herzlberg, aan de westkant van Jeruzalem.