Oorlog Gaza

Israël spreekt geruchten tegen: 'Er komt geen staakt-het-vuren'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / AFPIsraël spreekt geruchten tegen: 'Er komt geen staakt-het-vuren'
RTL

De Israëlische regering heeft laten weten dat er voorlopig geen staakt-het-vuren komt in de oorlog die het land voert in de Gazastrook. Eerder deze week waren er geruchten over een mogelijke wapenstilstand, maar die drukt een woordvoerder van de regering nu dus de kop in.

Eerder deze week leek er sprake te zijn van een aanstaand bestand, Israël zou Hamas een twee maanden durende wapenstilstand hebben beloofd in ruil voor de vrijlating van alle gijzelaars. Woordvoerder van de regering, Ilana Stein, laat op een persconferentie weten dat dit niet aan de orde is.

"In reactie op berichten over overeenkomsten voor een staakt-het-vuren: Israël zal de vernietiging van Hamas noch de vrijlating van alle gijzelaars laten varen, en er zal geen veiligheidsdreiging van Gaza richting Israël uitgaan. Er zal geen staakt-het-vuren komen. In het verleden zijn er tijdelijke humanitaire pauzes geweest. Die overeenkomst is geschaad door Hamas", zegt Stein.

Het is niet duidelijk waarop Stein precies doelt. De overeenkomst eind november duurde oorspronkelijk vier dagen en werd tot twee keer toe verlengd, in totaal duurde de wapenstilstand een week. Onderhandelaars van beide partijen kwamen niet tot een nieuwe overeenkomst. 

'Israël stelt staakt-het-vuren van twee maanden voor in ruil voor alle gijzelaars'
Lees ook

'Israël stelt staakt-het-vuren van twee maanden voor in ruil voor alle gijzelaars'

Tijdens die gevechtspauze werden 110 Israëlische gijzelaars vrijgelaten. Volgens Israël houdt Hamas er nog ongeveer 130 vast.

'Onderhandelingen lopen vaak stuk'

Maandag zei RTL Nieuws-verslaggever Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam al dat het moeilijk te voorspellen was of de geruchten over een staakt-het-vuren klopten. "Het kan best dat Israël met het uitlekken van de deal de druk op Hamas opvoert om akkoord te gaan. Het ding met onderhandelingen zoals deze is dat ze vaak stuklopen; er is weinig vertrouwen tussen beide partijen."

"Er is pas een deal als beide partijen akkoord zijn, en voor die tijd is er geen staakt-het-vuren en worden er geen gevangenen of gijzelaars vrijgelaten", aldus Nagtzaam.

Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas is uitgebroken, vluchten veel mensen naar het zuiden, in de hoop op een dak boven hun hoofd.
Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictHamasOorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebiedenIsraël