Zo veel asielzoekers moet jouw gemeente opvangen volgens de spreidingswet
Vorige week nam de Eerste Kamer de Spreidingswet aan. Die moet ervoor zorgen dat asielzoekers eerlijk over het land worden verdeeld. Gemeenten horen voor 1 februari hoeveel opvangplekken zij moeten leveren. RTL Nieuws heeft de rekensom al gemaakt.
In totaal zijn er komend jaar voor het hele land 96.000 plekken nodig. Op basis van inwoneraantal en hoe rijk een gemeente is, wordt er per gemeente gekeken hoeveel plekken ze beschikbaar moeten maken.
Zo moet de gemeente Amsterdam 4459 plekken leveren. En de kleinste gemeente Schiermonnikoog moet vijf asielzoekers opvangen. Een rijke gemeente, zoals Bloemendaal moet 169 asielzoekers opvangen. Een gemeente die evenveel inwoners heeft als Bloemendaal, maar minder rijk is zoals Rucphen hoeft dan maar 126 asielzoekers op te vangen.
De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, moet bijvoorbeeld volgens deze berekening 131 plekken leveren. Maar heeft er al 2000. Dus zij hoeven niks meer te doen.
En ook de provincie Groningen waar de gemeente onder valt, is dan al een heel eind op weg met het totaal aantal mensen dat ze moeten opvangen.
Kijk hier hoeveel asielzoekers jouw gemeente naar verwachting moet opvangen:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Want hoeveel een gemeente moet opvangen is een indicatie. De gemeenten moeten nu per provincie met elkaar om tafel. Zo kunnen sommige gemeenten bijvoorbeeld zeggen meer asielzoekers te willen opvangen als een buurgemeente dan huizen voor statushouders beschikbaar stelt. Deze ‘uitruil’ kunnen ze dan onderling bespreken. Hiervoor krijgen ze tot 1 november de tijd.
Als er dan onvoldoende plekken zijn gevonden, kan de staatssecretaris gemeenten in het uiterste geval dwingen asielzoekers op te nemen.