'Tongriem en lipbandje baby's onnodig vaak doorgeknipt, kinderartsen maken zich zorgen'
Het aantal baby's met een doorgeknipte tongriem of lipbandje is sinds 2013 vertienvoudigd. En dat terwijl het maar zelden nodig is, zeggen kinderartsen. Zij waarschuwen bij Nieuwsuur voor de risico's.
Volgens Nieuwsuur wordt de behandeling vaak geadviseerd door kraamverzorgers en lactatiekundigen als de borst- of flesvoeding lastig gaat. Dan zou de tongriem of het lipbandje te strak zijn om goed te kunnen drinken. Dat zou voor pijn bij de moeder kunnen zorgen en voor spugen of veel huilen bij de baby.
Vertienvoudiging aantal ingrepen
In 2013 werd de behandeling nog bij zo'n 1100 baby's uitgevoerd, in 2023 gebeurde dat bij 11.000 baby's, blijkt uit cijfers van het Zorginstituut Nederland, die door Nieuwsuur zijn opgevraagd. En mogelijk is het aantal nog een stuk hoger, omdat alleen tandartsen de behandeling kunnen declareren, maar ook verloskundigen en lactatiekundigen de bandjes 'klieven', zoals dat wordt genoemd.
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) wil nu dat er in de toekomst alleen gekliefd mag worden als een kinderarts daar een verwijzing voor heeft gegeven. Het is namelijk niet zonder risico's, zeggen ze: kinderen kunnen infecties en bloedingen krijgen en soms worden de problemen met eten er juist door verergerd.
"Dat komen wij steeds vaker tegen", zegt kinderarts Jolita Berkhof van het Isala-ziekenhuis in Zwolle tegen het programma. Tijdens het interview lag er zelfs een baby in het ziekenhuis die sondevoeding nodig had omdat drinken na de ingreep te pijnlijk was geworden.
'Te weinig kennis bij kinderartsen'
De Tongriem Kliniek, waar een tandarts-implantoloog de eigenaar van is, zegt de terughoudendheid van kinderartsen te begrijpen, maar te denken dat die vaak onterecht is. Artsen zouden te weinig kennis hebben van de ingreep, omdat die geen onderdeel uitmaakt van hun opleiding. Eigenaar Kirsten de Slagter pleit daarom voor samenwerking tussen verschillende disciplines om de diagnoses te verbeteren.
En ook verloskundigen vinden niet dat een kinderarts over de ingreep moet beslissen: dat kunnen ze prima zelf, zegt verloskundigenorganisatie KNOV.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.