Aardbeving Turkije en Syrië

Jaar na de beving: hier ging het Giro555-geld naartoe in Turkije en Syrië

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Robin van LonkhuijsenJaar na de beving: hier ging het Giro555-geld naartoe in Turkije en Syrië
RTL

Na de zware aardbeving in delen van Zuid-Turkije en Noord-Syrië vorig jaar werd in totaal 128 miljoen euro opgehaald via Giro555. Maar wat is er precies gebeurd met dit geld? Vandaag publiceert Giro555 een rapportage van de eerste negen maanden.

Hieruit blijkt dat er ten minste 5,5 miljoen mensen zijn bereikt en er ruim een half miljoen voedselpakketten zijn uitgedeeld.

Acute hulp

In deze eerste negen maanden lag de nadruk op acute en levensreddende hulp. Zoals mensen onder puin vandaan halen, voedselpakketten bezorgen, toegang regelen tot schoon drinkwater en medische hulp en onderdak bieden.

Naast deze nog steeds noodzakelijke hulp verschoof de focus ook naar het herstel van de lokale economie en inkomstenbronnen van de bevolking. Hulporganisaties boden daarnaast ook psychosociale hulp aan, in het bijzonder gericht op kinderen.

Kinderen

Zo zegt Save the Children zich zorgen te maken over de mentale gezondheid van kinderen die al sinds de aardbeving in tentenkampen wonen. 

Het gedrag van kinderen zou veranderd zijn, zegt de organisatie. Bijna de helft van de kinderen vertoont tekenen van extreme angst en 21 procent vertoont agressief gedrag. Er is wel ook een lichtpuntje: de meeste kinderen gaan inmiddels weer naar school.

"De expertise die elke hulporganisatie namens Giro555 biedt, maakt dat we in kunnen spelen op de uiteenlopende behoeftes in beide landen", vertelt Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555. "In Syrië was het voor veel mensen al moeilijk om aan voldoende voedsel te komen vóór de aardbeving."

"De hulporganisaties hebben grootschalig ingezet op het uitdelen van voedsel, in de vorm van maaltijden, voedselpakketten en diverse cash-projecten. In Turkije ontstond een groot waterprobleem. Daar hebben we inmiddels een waterzuiveringsinstallatie kunnen repareren die duizenden mensen in de regio weer van schoon water voorziet."

Besteding Turkije

  • 21 procent onderdak
  • 19 procent levensonderhoud
  • 16 procent water en sanitaire voorzieningen

Het geld werd in Turkije voornamelijk uitgegeven aan het opzetten van tijdelijke tenten- en containerkampen. Ook werden veiligheidsinspecties en -reparaties verricht aan huizen en gebouwen.

Besteding Syrië

  • 26 procent water en sanitaire voorzieningen
  • 18 procent naar CASH-projecten voor levensvoorzieningen
  • 9 procent naar levensonderhoud

In Syrië is geld uitgegeven aan water en sanitaire voorzieningen, door een tekort aan schoon drinkwater en hygiëne.

De dertien hulporganisaties die namens Giro555 actief zijn, gaan het komende jaar nog door met het bieden van noodhulp. 

Maart 2025

Met de actie-opbrengst kunnen de organisaties nog tot maart 2025 hulp verlenen. 

Dit zal gebeuren op het gebied van huisvesting, door het bieden van psychosociale hulp en door het opschalen van financiële ondersteuning aan gezinnen en ondernemers, zodat mensen weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Dodental na aardbevingen stijgt in Turkije tot bijna 51.000
Lees ook

Dodental na aardbevingen stijgt in Turkije tot bijna 51.000

Lees meer over
Giro555Aardbeving Turkije en SyriëAardbevingenGiro 555Link in bioTurkijeSyrië