Koning Charles open over ziekte: 'Hij wil een taboe doorbreken'
Zeventig jaar moest Charles wachten tot hij koning van Groot-Brittannië werd. Nu, na 15 maanden op de troon, ziet hij zich gedwongen om zijn publieke taken tijdelijk neer te leggen. De koning heeft kanker, en is daar opvallend open over: "Koning Charles kiest ervoor om zijn diagnose vrij vlot met het volk te delen," zegt RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen.
De behandeling van koning Charles is inmiddels begonnen, laat het Britse koningshuis weten in een statement. Tijdens de behandeling zijn alle publieke optredens van de vorst geschrapt. Wel zal hij administratieve taken blijven verrichten.
Britse media melden dat de wekelijkse ontmoetingen tussen de koning en de Britse premier de komende tijd gewoon door zullen gaan.
'Vroeg opgemerkt'
De Britse premier Rishi Sunak zei vanochtend in een gesprek met de BBC 'geschokt en verdrietig' te zijn door het nieuws over de ziekte van de koning. Volgens Sunak is de kanker waar koning Charles aan lijdt 'vroeg opgemerkt'.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Om welke soort kanker het gaat, is niet bekendgemaakt. Wel laat het Britse koningshuis weten dat het niet gaat om prostaatkanker. Charles werd enkele weken geleden behandeld aan zijn prostaat. Tijdens die behandeling kwam de kanker aan het licht.
De vorst is volgens zijn paleis positief over zijn behandeling en kijkt ernaar uit om zo snel mogelijk zijn publieke taken te hervatten.
Snel openbaar
In Groot-Brittannië is geschokt gereageerd, zegt Anne Saenen. "De Britten tonen veel medeleven. Het is een zorgwekkende diagnose, die vlak na de troonsbestijging komt."
Saenen noemt het opvallend dat koning Charles ervoor kiest om het nieuws over zijn ziekte snel openbaar te maken. "Onder Queen Elizabeth zag je dat er over haar gezondheid en andere persoonlijke kwesties nauwelijks iets naar buiten werd gebracht", zegt ze. "Koning Charles kiest ervoor om zijn diagnose vrij vlot met het Britse volk te delen."
In zijn tijd als kroonprins was Charles beschermheer van verschillende goede doelen op het gebied van kankerbestrijding. "In lijn met dat werk wil hij het taboe doorbreken. Door open te communiceren over zijn ziekte steekt hij andere mensen die kanker hebben een hart onder de riem", aldus Saenen.
Working royals
Er wordt rekening mee gehouden dat kroonprins William de komende tijd vaker in het openbaar zal verschijnen. "Alle ogen zijn nu gericht op prins William. De verwachting is dat hij kleinere officiële taken van zijn vader zal overnemen."
Ook Camilla, de vrouw van Charles, krijgt het waarschijnlijk wat drukker de komende tijd. Dat kan bijna niet anders, want het aantal leden van de Britse koninklijke familie dat openbare optredens aflegt, de zogenaamde 'working royals', is beperkt.
Vanwege zijn ziekte is Charles voorlopig uit de running, en ook prinses Kate, de vrouw van William, zit ziek thuis. Zij onderging vorige maand een zware buikoperatie, en moet nog maanden herstellen.
Prins Harry
Prins Andrew, de broer van Charles, kwam zwaar onder vuur te liggen vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik en zijn band met Jeffrey Epstein, en vervult sindsdien geen publieke taken meer.
Ook prins Harry is niet meer beschikbaar voor publieke optredens namens het koningshuis. De jongste zoon van koning Charles koos er in 2020 voor afstand te nemen van zijn familie, en woont met zijn gezin in de Verenigde Staten.
Britse media melden dat prins Harry wel onderweg is naar Londen om zijn vader te bezoeken. Er wordt nu al druk gespeculeerd over mogelijke toenadering tussen Harry en de rest van de koninklijke familie, ingegeven door de ziekte van de koning. Dat ziet ook Saenen: "De meeste Britten hopen dat dit helpt om die kloof te dichten."