5 meter hoog

Italië schenkt Irak 3D-geprinte replica van door IS opgeblazen standbeeld

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / Andreas SolaroItalië schenkt Irak 3D-geprinte replica van door IS opgeblazen standbeeld
RTL

Een bijzonder gebaar van diplomatie door Italië: het land heeft een replica van 'de Stier van Nimrud' geschonken aan Irak. Het origineel van het Assyrische beeld, dat stamde uit de 9de eeuw voor Christus, werd in 2015 door strijders van de terroristische beweging Islamitische Staat verwoest in de historische stad Nimrud. De replica is op ware grootte, 5 meter hoog, en nagemaakt met een 3D-printer.

De replica werd al in 2016 gemaakt met behulp van 3D-printtechnologie. Na eerder tentoongesteld te zijn bij het Colosseum in Rome en het hoofdkantoor van Unesco in Parijs, staat het beeld nu bij de ingang van het Basrah Museum in de Iraakse stad Basra, schrijft CNN.

Gevleugelde leeuwen en stieren

Het beeld werd vandaag officieel onthuld in bijzijn van de Italiaanse minister van Cultuur Gennaro Sangiuliano. "Italië loopt voorop als het gaat om het behouden van cultureel erfgoed", zei de minister, "omdat dat het hart en de ziel zijn van een land en het de geschiedenis belichaamt."

Nimrud was een belangrijke stad in het Assyrische rijk en lag vlak bij waar nu de stad Mosul ligt. Koning Ashurnasirpal II liet er een groot paleis bouwen met grote 'lamassu', beelden van gevleugelde leeuwen en stieren met het hoofd van een bebaarde menselijke man.

IS maakt onvervangbare archeologische plek met grond gelijk
Lees ook

IS maakt onvervangbare archeologische plek met grond gelijk

Nadat IS het kalifaat had uitgeroepen in de regio, werden veel historische beelden, vaak met een religieuze achtergrond, verwoest. Een van de vernielde beelden was 'de Stier van Nimrud'.

Herboren uit verwoesting

In Italië gingen ambachtslieden kort daarna aan de slag; aan de hand van foto's en videobeelden maakten zij een replica van kunststof. Met een 3D-printer werd vervolgens een kopie van glasvezel gemaakt. Deze kopie werd daarna bedekt met een mengsel van plastics en steengruis, om het beeld een authentieke uitstraling te geven.

De reproductie was onderdeel van een project genaamd 'herboren uit verwoesting'. Voor dat project werden ook een deel van het plafond van de Tempel van Bel in Palmyra en een kamer van het koninklijk paleis in Ebla opnieuw gecreëerd. Volgens Unesco is het project een 'symbool van toewijding om de geschiedenis te delen en de normen en waarden over te dragen aan toekomstige generaties'.

Lees meer over
Islamitische StaatReligie en GeloofBeeldende kunstCultureel erfgoedIrakItalië