Verplichte kost

Eric Corton zij-instromer in de zorg: 'Maar waarom moet ik rekenexamen doen?'

Door Nabila Nazhat··Aangepast:
© ANPEric Corton zij-instromer in de zorg: 'Maar waarom moet ik rekenexamen doen?'
RTL

Nadat Eric Corton zijn vader was verloren aan alzheimer, ontstond bij hem het idee iets te doen voor de ouderenzorg. Dus volgt hij nu een mbo-opleiding, waarbij hij eerst onder meer rekenexamens moet maken voordat hij zijn diploma krijgt. De branchevereniging voor Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) ziet dat liever anders. "Levenservaring zou voor vrijstellingen moeten zorgen."

“Ik moet als 55-jarige zij-instromer met een vwo-diploma en een heel werkzaam leven achter de rug, exact dezelfde opleiding volgen als mijn 16-jarige evenknie die net van de middelbare school komt", schrijft acteur, presentator en diskjockey Eric Corton in een opiniestuk dat deze week in de Volkskrant verscheen.

Bij zo’n opleiding komt een verplicht examen Nederlands en rekenen kijken, waar hij 'onder toeziend oog van een examinator met rekenmachine en geodriehoek dingen moet gaan berekenen die hij bij het wassen, aankleden, eten geven en naar het toilet brengen echt niet nodig heeft'. 

Eric Corton volgt mbo-opleiding om in de ouderenzorg te werken
Lees ook

Eric Corton volgt mbo-opleiding om in de ouderenzorg te werken

Als er ruimte zou zijn om bepaalde vakken die weinig met de zorg te maken hebben over te slaan, zouden volgens Corton de tekorten in de zorg ook voor een deel opgelost kunnen worden. Daar is de MBO Raad het mee eens, vertelt woordvoerder Jessy Burgers. "Ik begrijp het gevoel. Het is wat ongemakkelijk ook om op een latere leeftijd nog dat soort opdrachten te krijgen."

Vrijstellingen niet mogelijk voor oudere generaties

Hoewel er op dit moment wel ruimte is om bepaalde vakken over te slaan in een mbo-zorgopleiding - voor mensen die na 2013 een havo of vwo-diploma hebben behaald - geldt dat niet voor havisten en vwo’ers die vóór 2013 de middelbare school hebben afgerond. 

"Dat komt omdat er na 2013 afspraken gemaakt zijn over op welk niveau geëxamineerd wordt. Daarmee kan je vergelijkingen maken met iets dat minstens hetzelfde niveau heeft. Maar wij zouden daar ook graag meer flexibiliteit in willen zien in het kader van omscholing", stelt Burgers. 

Dit thema speelt volgens Burgers al langer. Ook hij hoort veel verhalen over oudere mensen die zelf in de zorg willen werken, maar de drempel te hoog vinden. Zij moeten de leerroutes met Nederlands, rekenen en burgerschap volgen, terwijl ze dat zelf al op de middelbare school hebben gehad. "Iedereen is welkom om een carrière te beginnen in de zorg. En daarin moet flexibiliteit komen vanuit de wet om het mogelijk te maken om bepaalde vrijstellingen te krijgen."

De branchevereniging voor Verzorgenden Verpleegkundigen, V&VN, sluit zich daarbij aan. Zij stellen in een reactie dat levenservaring er voor zorgt dat iemand burgerschapsonderwijs en andere vaardigheden vaak al heeft opgedaan. "Daar moet je mensen niet op toetsen, maar vrijstellingen voor geven."

Maatwerk

Maar daarbij moet volgens de branchevereniging wel maatwerk komen tussen leeftijdsgroepen. "Een schoolverlater moet leren solliciteren maar een oudere werknemer uit de techniek heeft misschien meer te leren bij het rapporteren."

Eric Corton sluit zijn opiniestuk af met een oproep om een systeem te maken waarin mensen voor de dagelijkse taken in de praktijk kunnen worden opgeleid. "Ik denk dat er op die manier veel meer oudere handen aan het bed willen staan, die dat goed en zorgvuldig kunnen doen."

Reactie ministerie van Onderwijs

RTL Nieuws heeft om een reactie gevraagd aan het ministerie van Onderwijs. Zij geven aan dat het belangrijk is dat zij-instromers de mogelijkheid krijgen om een zorgopleiding op een laagdrempelige manier te doen. "Gelukkig is er al veel mogelijk. Zo hoef je niet altijd een volledig mbo-diploma te halen om bepaalde zorgtaken te kunnen doen. Mensen kunnen ook een of meer modules volgen van een mbo-opleiding en hiervoor mbo-certificaten halen."

De vrijstellingsregels voor rekenen en taal zijn wel beperkter. "Maar de mbo-instelling kan deze examens ook aan het begin aanbieden waarna de student hierin geen onderwijs meer hoeft te volgen."

Het ministerie van Onderwijs ziet wel ook ruimte om overstappen soepeler te laten verlopen en zijn op dit moment bezig met een verkenning van het vrijstellingenbeleid. 

Lees meer over
Link in bio