Ombudsman start onderzoek naar terrorismeregistratie door politie
Gaat de overheid op een behoorlijke manier om met gegevens van mensen die een zogenoemde CTER-registratie hebben? Dat gaat de Nationale Ombudsman onderzoeken na een tiental klachten van burgers.
Het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) van de politie kan iemand een CTER-registratie geven als er een mogelijk risico is dat die persoon de openbare orde gaat verstoren. Er zijn verschillende van die CTER-codes, afhankelijk van welk risico iemand mogelijk zou vormen, van milieu-extremisme tot jihadistisch terrorisme. CTER staat voor Contra Terrorisme Extremisme Radicalisering.
Slechte B-film
Vorig jaar nog constateerde RTL Nieuws na onderzoek dat het TOOI onterecht onschuldige burgers bespioneert en mensen onterecht CTER-registraties geeft. "Het is alsof je in één of andere slechte B-film terecht bent gekomen", vertelde Said Ahamri toen. Hij kreeg een registratie omdat hij juist probeerde te voorkomen dat jongeren naar Syrië reisden om zich aan te sluiten bij IS – en kwam daar jarenlang niet vanaf, vertelt hij in deze video:
Ook Els Rijke bleek zo'n CTER-registratie te hebben, omdat ze een demonstratie bij een slachthuis had georganiseerd – die ze netjes bij het bedrijf en de politie had aangekondigd. Daarna werd ze door politie en inlichtingendiensten in de gaten gehouden.
Burgers weten van niets
Burgers zijn er vaak helemaal niet van op de hoogte dat ze zo'n CTER-registratie hebben of waarom ze die hebben, zegt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Ze komen daar pas achter als ze bijvoorbeeld – zoals Said – op vakantie gaan en het land van bestemming niet in mogen of zelfs in het buitenland vast komen te zitten.
Doordat de politie informatie over een dergelijke registratie met instanties in andere landen kan delen, komt de informatie daarnaast in verschillende systemen terecht. Als iemand onterecht gesignaleerd wordt, is het moeilijk om dat vervolgens in alle landen te laten verwijderen. "Zo kan een registratie je blijven achtervolgen", zegt Van Zutphen.
Maar burgers weten niet waar ze met vragen over een CTER-registratie terechtkunnen. En het is volgens de ombudsman moeilijk voor hen om te achterhalen waarom ze die registratie hebben. "Dat is onacceptabel. Iedere burger heeft het recht om gehoord te worden als diegene het vermoeden heeft dat zijn recht is geschonden. En dat begint bij weten waar je daarvoor terechtkunt."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.