Politie hoopvol: lachgas minstens uur lang aantoonbaar in bloed en adem
Het is een groot probleem voor de politie: automobilisten die lachgas gebruiken vlak voor of tijdens het rijden. Vooral omdat er nog geen test is waarbij kan worden aangetoond dat bestuurders onder invloed zijn. Maar nieuw onderzoek is hoopvol: Universiteit Maastricht, TNO en het LUMC hebben nu ontdekt dat het gebruik van lachgas minstens een uur meetbaar is in je adem en bloed.
De politie liet hier onderzoek naar doen omdat er vermoedens zijn dat bij 'een aanzienlijk aantal ongelukken met doden of zwaargewonden' lachgas een rol heeft gespeeld. Maar tot nu toe is lachgas niet aantoonbaar in het lichaam met een test, waardoor het lastig is om iets aan het probleem te doen. Beboeten, oppakken of veroordelen kan vrijwel nooit, behalve als er bijvoorbeeld lachgascilinders of ampullen in de auto worden gevonden.
Tot minstens een uur na gebruik meetbaar
Het nieuwe onderzoek is dan ook hoopvol voor de politie. Daaruit blijkt namelijk dat lachgas in je adem en bloed aangetoond kan worden met detectieapparatuur op basis van infrarood. Wel stellen onderzoekers dat nog verder moet worden onderzocht hoe lang het lachgas precies meetbaar is na inhaleren, want nu is alleen duidelijk geworden dat dat tot minstens een uur na gebruik het geval is.
Volgens de onderzoekers is het tijdens de kortdurende roes van lachgas daarnaast onmogelijk om een auto te besturen en houden de resteffecten minstens 45 minuten aan. Maar nog niet duidelijk is welke aspecten van de rijvaardigheid worden aangetast en in welke mate. In een vervolgonderzoek moet worden vastgesteld bij welke grenswaarde de invloed van lachgas op het rijgedrag te groot is.
'Lachgas zien we dagelijks in de praktijk'
De politie is blij met de resultaten van het onderzoek. "Dit toont aan dat je lachgas in ademlucht en bloed kunt aantonen en dat gebruik van lachgas in het verkeer de rijvaardigheid aantast. Iets wat wij in onze dagelijkse politiepraktijk al zagen bij veel verkeersongelukken", schrijft Willem Woelders, portefeuillehouder drugs bij de politie, in een persbericht.
"Ook biedt dit onderzoek een beginpunt om in de toekomst een meetinstrument te laten ontwikkelen waardoor we lachgasgebruik in het verkeer nog beter kunnen handhaven."
In 2022 deed de toen 19-jarige Rumen zijn verhaal aan RTL Nieuws, hij raakte verlamd door het gebruiken van lachgas: