Om veiligheid

Wereldvoedselprogramma stopt voorlopig hulp in noorden Gaza

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / dpa Picture-AllianceWereldvoedselprogramma stopt voorlopig hulp in noorden Gaza
RTL

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) stopt voorlopig met het leveren van voedselhulp in het noorden van de Gazastrook. De hulp kan volgens WFP pas worden hervat als de veiligheidssituatie dat toelaat.

De VN-organisatie zegt het besluit niet lichtvaardig te hebben genomen. "We weten dat dit betekent dat de situatie daar zal verslechteren en dat meer mensen het risico gaan lopen om door honger te overlijden", staat in een verklaring van de organisatie.

De hulpverlening was pas zondag weer opgestart na wekenlang te hebben stilgelegen. Daarop is volgens het WFP een konvooi onderweg naar Gaza-Stad belaagd door een groep 'hongerige mensen' die probeerden in vrachtwagens te klimmen. Later, eenmaal in Gaza-Stad, werd het konvooi ook nog beschoten, zo laat het WFP weten. Hierdoor waren de medewerkers slechts in staat om een klein gedeelte van het voedsel uit te delen.

Een Palestijnse man koopt brood in het zuiden van Gaza© Editorial / SIPA Press France
Een Palestijnse man koopt brood in het zuiden van Gaza

Een tweede konvooi zou gisteren te maken hebben gehad met 'complete chaos en geweld'. Meerdere vrachtwagens zijn geplunderd, aldus het WFP. Daarbij zou ook een vrachtwagenchauffeur zijn mishandeld.

Het Wereldvoedselprogramma zegt de hulpverlening zo snel mogelijk te willen hervatten. Sinds de Israëlische aanvallen vanaf 7 oktober, en de inval eind oktober wordt de humanitaire crisis in de Gazastrook steeds groter. Volgens Unicef neemt ondervoeding bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven op dit moment met ongekende snelheid toe.

Acute ondervoeding

Vooral in het vrijwel volledig van humanitaire hulp verstoken noorden van Gaza is de situatie ernstig. Een op de zes kinderen onder de twee jaar is daar 'acuut ondervoed', meldt Unicef. Bijna 3 procent van de kinderen lijdt er aan ernstige acute ondervoeding, de meest levensbedreigende vorm van ondervoeding. Als deze kinderen niet op korte termijn hulp krijgen lopen zij een groot risico op medische complicaties en overlijden, aldus de kinderrechtenorganisatie.

De gegevens zijn verzameld in januari, waardoor experts denken dat de situatie op dit moment nog ernstiger is.

"Het wordt alleen nog maar erger. Hopelijk kan er snel wat gedaan worden om de situatie te verbeteren."
Lees meer over
VNUnicefIsraëlisch-Palestijns conflictHongersnoodPalestijnse gebiedenIsraël