Kind(eren) naar de opvang? Check of jij kinderopvangtoeslag kunt aanvragen
Meer dan de helft van alle Nederlanders ontvangt één of meerdere toeslagen van de overheid om de kosten voor zorg, huur en kinderen behapbaarder te maken. Kinderopvangtoeslag is één van deze toeslagen. Maar wat is deze toeslag precies? Voor wie is het bedoeld? En hoeveel krijgen deze mensen dan?
Heb jij een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan heb je mogelijk recht op één of meerdere toeslagen die je kunt aanvragen bij Dienst Toeslagen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt onder andere af van je inkomen, je vermogen, je leeftijd en je woonsituatie. In dit artikel lees je meer over kinderopvangtoeslag: wat is het, hoeveel is het en voor wie is het bedoeld?
Wat is kinderopvangtoeslag?
Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor geregistreerde opvang van kinderen die nog niet naar het voortgezet onderwijs gaan. Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- Jij en je partner werken, volgen een opleiding, een inburgeringscursus of een traject naar werk.
- De opvang waar je kind(eren) naartoe gaat staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kun je geen toeslag aanvragen.
- Jij en je kind(eren) staan bij de gemeente ingeschreven op hetzelfde adres.
Ga voor alle exacte voorwaarden voor kinderopvangtoeslag naar de website van de Dienst Toeslagen.
Hoeveel kinderopvangtoeslag kun je krijgen?
Kinderopvangtoeslag dekt nooit alle kosten van de opvang, je betaalt dus ook altijd zelf een deel: de eigen bijdrage. Hoeveel kinderopvangtoeslag je ontvangt hangt onder andere af van je inkomen, het aantal kinderen dat je hebt en het type opvang dat je afneemt. Benieuwd of jij in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag? Doe een gratis proefberekening om erachter te komen.
Grootste kostenpost
Marius (41) heeft samen met zijn vrouw twee kinderen van vier en twee jaar. Omdat zijn vrouw en hij allebei werken, maken ze gebruik van kinderopvang. Marius: “Wij hebben het geluk dat onze beide ouders met veel plezier op onze kinderen passen, dus we hebben maar twee dagen per week aanvullende opvang nodig. Desondanks zijn de kosten voor deze opvang één van onze grootste kostenposten, we zijn dan ook erg blij dat we een deel hiervan terugkrijgen middels kinderopvangtoeslag.”
Wijziging niet verwerkt
De oudste zoon van Marius is recent vier geworden. Marius: “Hij gaat dus niet langer naar de crèche, maar in plaats daarvan naar buitenschoolse opvang (bso). Deze wijziging heb ik toen zelf online doorgegeven, maar helaas ging de verwerking daarvan niet meteen goed. De uitschrijving van het kinderdagverblijf was wel verwerkt, maar de aanmelding voor de bso niet.”
Dit had tot gevolg dat het gezin de eerste maand niet de volledige kinderopvangtoeslag ontving. “Ik heb de wijziging toen nog een keer doorgegeven en dit keer ging het gelukkig wel goed. Waar het de eerste keer fout gegaan is, weet ik niet precies.”
'Geef wijzigingen op tijd door'
Voor Marius en zijn vrouw was het niet meteen een probleem dat ze een maand minder toeslag ontvingen, maar voor iemand anders misschien wel. Marius: “Mijn tip is daarom om dit soort wijzigingen echt op tijd bij Dienst Toeslagen te melden. Je weet ruim van tevoren wanneer je kind vier wordt, dus je kunt deze wijziging ook ruim op tijd doorgeven.”
Eigen verantwoordelijkheid
Als je een toeslag ontvangt en er verandert iets in je situatie, dan is het belangrijk om deze wijziging zelf op tijd door te geven. Bekijk hier voor welke wijzigingen dit nodig is. Wijzigingen worden, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, namelijk niet automatisch doorgegeven.
Het is belangrijk om wijzigingen op tijd door te geven omdat je toeslagen als voorschot ontvangt. Je ontvangt je toeslag altijd rond de 20ste van de maand, voor de maand erop. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van hoe jouw persoonlijke situatie er in 2024 naar verwachting uitziet. Denk bijvoorbeeld aan je inkomen. Verandert er iets in jouw leven? Dan is het belangrijk om deze wijziging zo snel mogelijk door te geven. Zo voorkom je dat je teveel of te weinig toeslag ontvangt en houd je grip op je financiën.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het aanvragen of aanpassen van je toeslagen? Informeer dan bij één van de speciale toeslagenservicepunten bij jou in de buurt. Dit zijn maatschappelijke dienstverleners, zoals welzijnsorganisaties, sociaal raadslieden en buurtteams. Je kunt ook bij je bibliotheek of De Belastingtelefoon (0800-0543) terecht met je vragen.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Dienst Toeslagen en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.