15.000 per dag

Hand op de knip, of cursussen: dit wil Westerwolde doen met COA-geld

·Aangepast:
© Editorial / ANPHand op de knip, of cursussen: dit wil Westerwolde doen met COA-geld
RTL

Raadsfracties in de gemeente Westerwolde hebben verschillende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet Westerwolde 15.000 euro betalen per dag dat het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel hoger is dan 2000 mensen.

Buiten slapen

De regel ging in de nacht van woensdag op donderdag in. Donderdag en vrijdag was het aantal asielzoekers in Ter Apel hoger dan de gestelde grens. De dwangsom kan oplopen tot maximaal 1,5 miljoen euro.

Wat betreft de VVD in de raad van Westerwolde moet het geld voorlopig nog niet worden uitgegeven. Raadslid Klaas Buigel wil eerst afwachten of het aantal asielzoekers dat naar Ter Apel komt weer dusdanig op gaat lopen dat er mensen buiten moeten slapen. Dan is geld nodig voor noodopvang.

Opnieuw te veel asielzoekers in Ter Apel: tweede boete voor COA
Lees ook

Opnieuw te veel asielzoekers in Ter Apel: tweede boete voor COA

Edith van der Horst van Ecologisch Alternatief vindt dat het geld moet gaan naar het verbeteren van de leefomstandigheden van de mensen die in het aanmeldcentrum verblijven. 

Buddy's

Het COA is verantwoordelijk voor de situatie in het centrum zelf, maar Van der Horst vindt dat de gemeente wel kan investeren in bijvoorbeeld een gratis bibliotheekkaart of cursussen. "Of je kunt denken aan iets als buddy's. Als het daar rustig is en goed gaat, is er ook veel minder ellende."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Het college in Westerwolde bestaat uit Gemeentebelangen, CDA en PvdA. Gemeentebelangen liet weten dat het geld bijvoorbeeld kan gaan naar inwoners die schade hebben geleden door de opvang van asielzoekers. 

Vertrouwen

Het CDA wilde niet direct reageren en verwees naar het college. De andere partijen, PvdA, GroenLinks en PVV, waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Daarnaast blijft de gemeente Westerwolde vertrouwen houden in de inspanningen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel onder de maximumcapaciteit van 2000 te houden. "Dat vertrouwen moeten we blijven houden", zegt een woordvoerster.

1,5 miljoen is maximum

De vraag of de eerste dwangsommen inmiddels binnen zijn, vindt de gemeente 'niet relevant'. "We hebben een heel groot probleem in Ter Apel, laten we daar de focus op hebben", zegt een woordvoerster. "De vraag of er al geld op onze rekening staat, is voor ons helemaal niet relevant."

De gemeente laat weten scenario's uit te denken over wat te doen als het maximumbedrag van 1,5 miljoen euro wordt bereikt. Dat houdt in dat de gemeente nadenkt over eventuele juridische stappen die later kunnen worden gezet, als de situatie niet verbetert.

De spreidingswet zou verlichting moeten gaan bieden.
Lees meer over
COAMigratieAsielzoekersTer Apel