Kritiek Wilders op 10-jarig akkoord met Oekraïne: 'Kan echt niet als demissionair kabinet'
PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne.
Minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun, samenwerking op het gebied van de defensie-industrie, hulp bij cyberaanvallen en wederopbouw. Ook blijft Nederland zich inzetten voor gerechtigheid.
Politieke verbondenheid
Hoeveel geld met het akkoord is gemoeid, is niet bekendgemaakt. De overeenkomst wordt binnenkort getekend en is net als die van andere westerse landen juridisch niet bindend. Het gaat om een politieke verbondenheid. Het betekent ook niet dat Nederlandse militairen ter plekke Oekraïne gaan helpen bij de strijd tegen Rusland.
Wilders vindt het niet aan het demissionaire kabinet om dergelijke afspraken te maken. "De PVV steunt Oekraïne en is bereid om over iedere vorm van hulp te praten", schrijft Wilders op X. "Maar een demissionair kabinet kan echt geen akkoord voor tien jaar afsluiten."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Had die laatste zin even geskipt", reageert CDA-Kamerlid Derk Boswijk op het bericht. Wilders krijgt regelmatig het verwijt te veel op de hand van de Russische president Vladimir Poetin te zijn. Die kritiek klinkt luider sinds zijn partij de grootste is geworden bij de verkiezingen in november en dus het initiatief heeft in de formatie.
Verantwoordelijkheid
GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans zei afgelopen week in een toespraak dat de PVV-voorman wat hem betreft geen directe verantwoordelijkheid moet krijgen over de landsverdediging en de veiligheid. "Ik zou niet graag mijn lot in de handen leggen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders."
Nederland is niet het enige land dat een veiligheidsakkoord met Oekraïne sloot. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.
Ruim 2 miljard
Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Russische militairen buurland Oekraïne binnenvielen. Nederland heeft sindsdien voor meer dan 2,6 miljard euro aan militaire steun aan Oekraïne geleverd. Dit jaar trekt het demissionaire kabinet ruim 2 miljard euro uit voor hulp aan de regering in Kyiv.