Staatsgreep

Tienduizenden Brazilianen straat op voor Bolsonaro, protest tegen onderzoek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

In de Braziliaanse stad São Paulo zijn tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

De rechtse Bolsonaro werd bij de verkiezingen verslagen door de linkse Luiz Inácio Lula da Silva. Aanhangers van Bolsonaro weigerden toen de verkiezingsoverwinning van Lula te erkennen en bestormden het parlement, de zetel van de regering en het Hooggerechtshof in Brasilia. Daarbij richtten ze aanzienlijke schade aan.

Bolsonaro gaf geen verklaring af

Volgens de autoriteiten is het onderzoek gericht tegen een criminele organisatie die een staatsgreep wilde plegen en de democratische rechtsstaat wilde afschaffen. Bolsonaro weigerde een verklaring af te leggen tijdens zijn meest recente verhoor door de federale politie.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"We moeten een manier vinden om in vrede te leven", zei hij tegen zijn aanhangers. Bolsonaro riep op tot amnestie voor zijn aanhangers, van wie sommigen tot lange gevangenisstraffen werden veroordeeld als gevolg van hun bestorming na de verkiezingen.

Lees meer over
Jair BolsonaroBrazilië