Passagiers cruiseschip mogen na mogelijke cholera-uitbraak eindelijk aanmeren
Voor de ruim 2200 passagiers van het cruiseschip Norwegian Dawn komt een einde aan dagenlang dobberen op de Indische Oceaan. Het schip mocht nergens aanmeren vanwege een mogelijke cholera-uitbraak, maar nu mogen de passagiers morgen het schip verlaten. Er zitten ook Nederlanders tussen.
Na een vergadering met de autoriteiten is aangekondigd dat het schip mag aanmeren bij het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius. De eerste passagiers zouden morgen in de ochtend, om 06.00 uur lokale tijd, van boord mogen.
De monsters die zondag bij ongeveer vijftien opvarenden werden genomen, vertonen geen tekenen van cholera, aldus het ministerie van Volksgezondheid van het eiland. De zieken hadden diarree en moesten braken en werden geïsoleerd in hun kamers.
Erge uitbraak
Het schip ligt nu nog stil, en dat is al een paar dagen zo. De passagiers van het cruiseschip de Norwegian Dawn konden de afgelopen dagen geen kant op en dobberen zo'n 5 kilometer voor de kust. Na de reeks ziektegevallen weigerden de autoriteiten van Mauritius het schip gisteren in de haven van de hoofdstad Port Louis. Eerder had het Franse eiland La Réunion het schip al tegengehouden. Zuidelijk Afrika heeft te maken met een van de ergste cholera-uitbraken in jaren.
De blauwe dood
Cholera is een bacteriële infectie die door water wordt overgedragen. Op plekken waar mensen bijvoorbeeld een wc delen, is meer kans op besmetting. Zonder behandeling is de kans dat iemand de ziekte overleeft maar 50 procent.
"Mensen die besmet zijn met cholera kunnen uitdrogen doordat ze teveel vocht verliezen", zo schrijft het Rode Kruis op de website. "Het aantal besmettingen kan binnen een paar uur ontploffen."
Door een heftige diarree droogt de patiënt snel uit. De lippen, de benen en de nagels worden dan blauw, daarom wordt de ziekte, volgens het Rode Kruis, ook wel 'de blauwe dood' genoemd.
Esther Verdaas uit Breda is aan boord van het schip, samen met haar man, en twee dochters. Het gezin zou nu op Mauritius moeten zijn, als alles volgens plan was verlopen. "Er wordt heel veel schoongemaakt aan boord", zei Esther eerder vandaag tegen RTL Nieuws.
"We mogen hier wel vrij rondlopen. We zijn vrij om te doen wat we willen. Alles is open. Het zwembad, de bar... Maar ja, het schip ligt wel midden op zee. En dit zou twee dagen duren, maar we dobberen hier nu zeker al zes dagen." Er zouden in totaal zo'n vijftien Nederlanders aan boord zijn. De wifi-verbinding is er erg slecht, dus er zijn inmiddels vier laptops neergezet waarop passagiers hun terugvlucht kunnen boeken.
Vrij nuchter
Het gezin zegt via de media te hebben vernomen dat er misschien cholera aan boord was. "Wij krijgen niet echt veel mee van eventuele cholera", zegt Esther er zelf over. Ze is er vrij nuchter onder, net als haar man en dochters. "Je ziet alleen wel dat de hygiëne op het schip wel erg goed is. Zeker door corona zie je dat maatschappijen al hun blijvende maatregelen hebben genomen."
Passagiers houden afstand, je ziet enkele mensen nu mondkapjes dragen. "Je ziet dat het restaurant echt extreem wordt schoongemaakt sinds het nieuws." Het gezin zelf is niet bang. "We zijn heel positief, we zijn nog gezond."