Zuidelijkste punt

Amerikaanse maanlander Odysseus stuurt eerste beelden door

Door ANP··Aangepast:
© AFP/Intuitive MachinesAmerikaanse maanlander Odysseus stuurt eerste beelden door
RTL

Maanlander Odysseus heeft zijn eerste beelden van de maan gestuurd, meldt het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De beelden zijn van het zuidelijkste punt op de maan dat een voertuig ooit heeft bereikt.

Vrijdag werd bekend dat de Odysseus de maanlading weliswaar heelhuids doorstaan heeft, maar op zijn kant ligt. De maanlander stuurde twee foto's. Een die 35 seconden nadat het omviel, genomen was. Daardoor werd de pokdalige grond van de inslagkrater genaamd Malapert A zichtbaar:

Deze foto werd gemaakt kort nadat de Odysseus omviel.© AFP/Intuitive Machines
Deze foto werd gemaakt kort nadat de Odysseus omviel.

En een van de afdaling van het zeshoekige ruimteschip:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De communicatie met de Amerikaanse maanlander Odysseus wordt naar verwachting morgen al stopgezet, slechts vijf dagen na de landing. Leidinggevenden van Intuitive Machines gaven vrijdag nog aan dat de missie van Odysseus 'negen tot tien dagen' zou duren. Diezelfde dag werd ook bekend dat de maanlander op zijn kant was komen te liggen als gevolg van een navigatiefout. Daardoor vangen de zonnepanelen van het ruimtevaartuig minder zonlicht dan gepland.

Tot dinsdag communicatie met Odysseus mogelijk

In een update over de status van de missie die vandaag online werd geplaatst, zei het in Houston gevestigde bedrijf: "Vluchtcontroleurs zijn van plan gegevens te verzamelen totdat de zonnepanelen van de lander niet langer aan licht worden blootgesteld. Op basis van de positionering van de aarde en de maan denken we tot dinsdagochtend met de Odysseus te kunnen blijven communiceren."

Odysseus landde in de nacht van donderdag op vrijdag iets na middernacht (Nederlandse tijd) bij een krater in de buurt van de zuidpool van de maan. Het is de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

Lees meer over
NASARuimtevaartVerenigde Staten