Edson da Graça zet zich in voor kinderen die ouderlijk zorg verliezen

Door Commerciële redactie··Aangepast:
© SOS KinderdorpenEdson da Graça zet zich in voor kinderen die ouderlijk zorg verliezen
Aangeboden door SOS Kinderdorpen

Edson da Graça is naast comedian, tv-presentator en vader ook ambassadeur van SOS Kinderdorpen. In die rol bezocht hij verschillende familieversterkende projecten in Ghana. In dit artikel vertelt hij meer over de Kids Rights School en het project No Business as Usual.

Ambassadeur zijn van SOS Kinderdorpen is voor Edson da Graça letterlijk een jongensdroom die uitkomt: “Als kind kwam ik veel in Kaapverdië om mijn familie te bezoeken. In die tijd zag je daar nog heel veel zwerfkinderen en dat maakte grote indruk op mij als klein jongetje uit Nederland. Toen al dacht ik: als ik later groot ben en een podium heb, wil ik iets doen voor kinderen die opgroeien in armoede.”

Kickstart voor de rest van hun leven

Zo gezegd, zo gedaan. Vorig jaar reisde Edson voor SOS Kinderdorpen af naar Ghana om daar verschillende projecten te bezoeken. “Wat me het meest is bijgebleven van mijn reis is hoe structureel en fundamenteel de hulp van SOS Kinderdorpen is. Ze zorgen er echt voor dat deze kinderen en jongeren een kickstart krijgen voor de rest van hun leven, zodat ze iets op kunnen bouwen en zelfredzaam kunnen worden. SOS Kinderdorpen gaat niet voor de korte klap, maar juist voor de lange termijn.”

In onderstaande video zie je een deel van Edson zijn reis door Ghana:

Rechten van het kind

Tijdens zijn reis bezocht Edson onder andere een Child Rights Club. Een initiatief van SOS Kinderdorpen waar kinderen leren wat hun rechten zijn. Edson: “Ze krijgen hier bijvoorbeeld mee dat kinderen recht hebben op onderwijs, gezondheidszorg, voeding en een dak boven hun hoofd. En dat misbruik zoals kinderarbeid of verwaarlozing, wat hier helaas veel voorkomt, niet normaal is. Ook leren ze wat te doen als een van hun rechten geschonden wordt.”

Soft en hard skills

Een ander project in Ghana dat Edson bezocht heet No Business as Usual (NBU). Edson: “Dat is een wat langer traject waarin de deelnemers alles leren wat ze nodig hebben om een business te starten. De soft skills, maar ook de hard skills. Zo is er iemand die een bakkerij geopend heeft, iemand die schoenen maakt en ik ging langs bij Racheal, die haar eigen modeboetiek heeft.”

Edson da Graça volgt workshop 'presenteren kun je leren' in Ghana
Lees ook

Edson da Graça volgt workshop 'presenteren kun je leren' in Ghana

Olievlek-effect

Het NBU-traject heeft ervoor gezorgd dat Racheal een modeopleiding kon volgen en een naaimachine tot haar beschikking kreeg. Edson: “Nu, ruim twee jaar later, heeft Racheal een volwaardig kledingatelier waarin ze zelf ook weer andere vrouwen opleidt. Op deze manier geeft ze alles wat ze geleerd heeft tijdens haar NBU-traject door aan andere ondernemers, die dat vervolgens hopelijk ook weer gaan doen. Zo creëer je dus echt een soort olievlek van kennis en opleiding.”

Edson bezoekt Racheal in haar kledingatelier dat ze dankzij NBU heeft kunnen starten.© SOS Kinderdorpen
Edson bezoekt Racheal in haar kledingatelier dat ze dankzij NBU heeft kunnen starten.

Familieversterkende programma’s

SOS Kinderdorpen zet zich in voor kinderen die ouderlijke zorg dreigen te verliezen of deze al verloren zijn. Dit doet de stichting in de vorm van noodhulp, maar denk ook aan familiezorg, onderwijs en hulp bij het vinden van werk. SOS Kinderdorpen is in 138 landen en gebieden actief en bereikt met hun familieversterkende programma’s zo’n 2,5 miljoen kinderen en gezinnen. Omdat geen kind alleen mag opgroeien.

Wil je meer weten over de projecten van SOS Kinderdorpen of net als Edson da Graça zelf een bijdrage leveren? Ga naar de website voor meer informatie. Of doe mee en doneer nu.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van SOS Kinderdorpen en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Lees meer over
Edson da GraçaSOS Kinderdorpen