Strijd tegen obesitas

Calorieën vermelden op menukaart? 'Kan helpen tegen overgewicht'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPCalorieën vermelden op menukaart? 'Kan helpen tegen overgewicht'
RTL

Al bijna twee jaar geldt in Engeland voor grote restaurantketens de verplichting om het aantal calorieën van gerechten op de menukaart te zetten. Onderzoekers zeggen dat dit beleid effect heeft, maar dat er veel meer moet gebeuren om het probleem van obesitas aan te pakken.

Door openheid te geven over het aantal calorieën in een maaltijd, hoopt de Britse regering dat mensen gezondere keuzes maken. Ook restauranteigenaren zouden hierdoor bewustere keuzes maken in wat ze op het menu zetten.

Doden voorkomen

Maar het beleid geldt momenteel alleen voor cafés, restaurants en take-aways met meer dan 250 man personeel. En dat is in totaal maar 18 procent van het totale aantal.

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool zeggen dat onder deze regels volgens hun modellen tot 2041 slechts zo'n 730 sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen.

Zoveel paaseitjes moet je eten om een kilo aan te komen
Lees ook

Zoveel paaseitjes moet je eten om een kilo aan te komen

Als de maatregel zou worden uitgebreid tot alle kleinere bedrijven in Engeland, zouden er ongeveer 9200 sterfgevallen minder zijn – bijna 13 keer meer dan de huidige cijfers.

Andere landen

In Engeland is obesitas een groot probleem. Meer dan één op de vier volwassenen lijdt eraan en nog eens 37,9 procent heeft overgewicht.

In Nederland geldt geen verplichting om calorieën op de menukaart te vermelden. Soortgelijke wetgeving wordt wel overwogen in Wales en Schotland en is wel in andere landen geïntroduceerd, waaronder de VS in 2019 en delen van Australië.

Margot gooide het roer drastisch om.
Lees meer over
ObesitasRestaurantsVoedingVoedselGroot-Brittannië