AD: 'Khalid Kasem had persoonlijk contact met Ridouan Taghi'
Khalid Kasem had toen hij strafrechtadvocaat was persoonlijk contact met Ridouan Taghi, vermoedelijk toen Taghi voortvluchtig was. Dat schrijft het AD op basis van het opgenomen gesprek met Peter R. de Vries waar de krant eerder niet over mocht publiceren. De presentator en oud-advocaat ontkent nog altijd dat hij contacten onderhield met Taghi.
Ook Royce de Vries, die bij het opgenomen gesprek aanwezig was, stelt dat op basis van de opnames die conclusie niet te trekken is. "Wij hadden destijds in ieder geval geen aanleiding om te twijfelen aan de verklaringen van Khalid. Was dat wel het geval geweest, of was gebleken dat Khalid niet de waarheid had verteld, dan hadden wij de samenwerking beëindigd", zegt hij tegen RTL Nieuws.
Kasem zou in het gesprek, eind 2019, hebben gezegd dat hij één keer rechtstreeks contact heeft gehad met Taghi. "Ja, toen ze bij mij kwamen, toen dat met jou speelde... Dat was eigenlijk de eerste keer in weet ik hoeveel jaar dat ik rechtstreeks met Taghi contact heb gehad. Voor de rest, eigenlijk niet", zei hij volgens het AD.
Dodenlijst Taghi
De krant vermoedt dat hij het daarbij had over een incident in mei 2019, waarbij Peter R. de Vries te horen kreeg dat hij op de dodenlijst van Taghi zou staan. Maar of dat klopt is niet helemaal duidelijk.
In hetzelfde gesprek zou Kasem – die niet wist dat het gesprek werd opgenomen – vertellen dat hij ook in een privékwestie heeft opgetreden als advocaat van Raffaele Imperiale, een kopstuk van de Italiaanse maffia en Europese cocaïnehandel en crimineel zakenpartner van Taghi.
'Verder speelt er niets'
Kasem zegt volgens de krant in het gesprek dat hij toen niet de link tussen Taghi en Imperiale zag, maar later wel dacht dat Imperiale via Taghi bij hem terecht was gekomen. Taghi en Kasem zaten tot groep 7 bij elkaar in de klas. "Maar verder speelt er denk ik niets", zei hij volgens het AD in het gesprek met Peter R. en Royce de Vries.
Peter R. was verbolgen over het feit dat Kasem Imperiale had bijgestaan. "Daar heb ik nooit iets over gehoord. En Royce ook niet. En sterker nog, wij waren in de overtuiging dat je toen in Dubai op vakantie was", antwoordde hij.
Kasem werd eerder door het Openbaar Ministerie in verband gebracht met het lekken van informatie aan Taghi's criminele organisatie. Dat zou in 2015 zijn gebeurd.
Taghi zou volgens Kasem destijds via een vriend hebben geprobeerd informatie over het 26Koper-proces, rond de grootste wapenvondst ooit in Nederland, te krijgen van Kasem. Die was toen advocaat in de zaak, maar zegt volgens het AD in de opname geen informatie te hebben doorgespeeld. De deken van advocaten in Amsterdam concludeerde destijds dat er geen bewijs was dat Kasem informatie had gelekt.
'Sensatiejournalistiek'
Kasem reageert in het AD. Hij zegt dat er geen publiek belang bestaat om te publiceren over het gesprek met Peter R. en Royce de Vries. "Ik ontken nogmaals uitdrukkelijk dat ik hier op enigerlei wijze tuchtrechtelijk laakbaar heb gehandeld."
Volgens hem zou het artikel 'bol staan van de onjuiste suggesties en valse verdachtmakingen'. "Dit is sensatiejournalistiek: ongefundeerde verdachtmakingen spuien in de wetenschap dat de beschuldigde zich niet in het openbaar kan verdedigen. Ik moet het van mij af laten glijden omdat mijn handen zijn gebonden en ik niet inhoudelijk kan reageren."
Reactie Royce de Vries
Royce de Vries zegt in reactie tegen RTL Nieuws dat er onjuiste aannames worden gedaan. "Mijn vader en ik hebben Khalid een aantal keer bevraagd over contacten die hij in zijn jeugd in Nieuwegein of als strafrechtadvocaat heeft gehad. Khalid heeft in die gesprekken altijd stellig ontkend banden te hebben met personen die terechtstaan in het Marengoproces en/of informatie te hebben gedeeld met deze personen."
"Een andere conclusie is mijns inziens niet te trekken uit de opname, ook niet op basis van de twee losstaande incidenten die Khalid aan mijn vader en mij beschrijft. Wij hadden destijds in ieder geval geen aanleiding om te twijfelen aan de verklaringen van Khalid. Was dat wel het geval geweest, of was gebleken dat Khalid niet de waarheid had verteld, dan hadden wij de samenwerking beëindigd."
Publicatie eerder verboden
BNNVARA, de omroep waar Khalid Kasem voor werkt, wil niet reageren op de publicatie van het AD. "Wij horen deze bevindingen voor het eerst en kunnen hier inhoudelijk niets over zeggen", zegt een woordvoerder. "Het gaat immers over werkzaamheden die Khalid Kasem uitoefende voordat hij bij BNNVARA in dienst kwam."
Eerder werd publicatie van informatie uit de opnamen – en zelfs praten erover door journalisten van het AD – door de rechtbank verboden omdat Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries, vreesde dat publicatie zijn veiligheid in gevaar zou brengen. Vorige week zette het hof in hoger beroep een streep door het verbod. Het AD mocht onder voorwaarden publiceren.
'Verbazingwekkend'
Dat Taghi en Khalid Kasem contact met elkaar konden hebben in een periode waarin Taghi de meestgezochte crimineel van Nederland was, noemt misdaadjournalist Koen Voskuil van RTL Nieuws verbazingwekkend.
"Maar waar ik het meest op aansla, is dat Kasem heeft opgetreden voor Raffaele Imperiale. Dit was niet alleen een heel grote drugshandelaar die verbonden was aan de Napolitaanse maffia, maar ook een vertrouweling van de familie Taghi. Imperiale en Taghi hielden zich beiden schuil in Dubai, deden zaken met elkaar en hun kinderen hadden een relatie met elkaar. Dat Kasem door deze vriend van de familie Taghi is ingeschakeld, is opmerkelijk."