Grensoverschrijdend gedrag

Waslijst aan verbeterpunten bij NPO: strenge regels voor presentatoren en omroepbazen

Door Agnes de Goede en Stephan Koole··Aangepast:
© ANPWaslijst aan verbeterpunten bij NPO: strenge regels voor presentatoren en omroepbazen
RTL

Tv-presentatoren moeten continu worden begeleid en in hun contract komt te staan welk voorbeeldgedrag van hen wordt verwacht. Ook mogen omroepbazen niet langer dan tien jaar aanblijven. Dit zijn een paar van de tientallen verbeterpunten die staan in het 'plan van aanpak publieke omroep', dat in handen is van de politieke redactie van RTL Nieuws.

De NPO en de individuele omroepen hebben het plan samen opgesteld naar aanleiding van het vernietigende rapport van de commissie-Van Rijn. Daaruit bleek dat drie op de vier ondervraagden in het afgelopen jaar doelwit of getuige zijn geweest van één of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag. 

Waslijst aan verbeteringen

In het uitgebreide verbeterplan staan allerlei maatregelen rondom tv-presentatoren, bestuurders en leidinggevenden. Deze maatregelen, die dit jaar ingevoerd moeten worden, moeten zorgen voor een veilige werkomgeving. "Het is aan ons allemaal om vanaf nu het juiste gedrag te laten zien en daarover verantwoording af te leggen", valt te lezen.

Commissie: 1484 medewerkers NPO getuige van grensoverschrijdend gedrag
Lees ook

Commissie: 1484 medewerkers NPO getuige van grensoverschrijdend gedrag

Vooral rond de presentatoren komt er strenger beleid. Zo komt in elk contract te staan welk voorbeeldgedrag er van een presentator wordt verwacht. Ook worden beginnende presentatoren beter én continu begeleid. Dit gaat per 1 september in.

Ook moet er een onderzoek komen naar de beloningen van presentatoren en naar de constructies van presentatoren om salarisplafonds te omzeilen via bijvoorbeeld productiebedrijven.

Niet alleen voor presentatoren komen er strengere regels, maar ook voor de omroepbestuurders en directeuren. Zo worden er bestuurstermijnen geïntroduceerd bij elke benoeming. Voor de raad van bestuur en directeuren gaat een termijn van maximaal twee keer maximaal vijf jaar gelden. 

Commissie nazorg

Een andere belangrijke maatregel is dat er een 'commissie nazorg' komt voor alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag die niet naar hun eigen werkgever kunnen of willen gaan. Deze commissie biedt toegang tot vertrouwenspersonen, coaches en psychologen. Ook moet de commissie – die een eigen budget krijgt – zorgen voor mediation. 

Verder komt er per 1 juli een zorgplicht waaraan alle omroepen moeten voldoen. Dat betekent dat ze er goed op moeten letten hoe het gaat met hun personeel en hoe werknemers worden behandeld door leidinggevenden en presentatoren.

Ook komen er vanaf juni een gemeenschappelijke gedragscode en een gemeenschappelijke klachtenregeling en klachtencommissie.

Voor alle leidinggevenden binnen de omroepen komt er een speciaal pakket aan maatregelen. Zij krijgen training in leiderschapscompetenties en er komen speciale cursussen om signalen van ongewenst gedrag te herkennen. Ook komt er een speciaal selectiebeleid voor leidinggevenden. 

Medewerkers moeten verder beter worden beschermd. Het aantal tijdelijke en zzp-contracten wordt daarom afgebouwd. Verder moet de NPO een omroep tijdig informeren als de programmering verandert. Daardoor kunnen medewerkers op tijd worden geïnformeerd. Medewerkers en presentatoren van de talkshow OP1 werden eind vorig jaar overvallen door het plotselinge stoppen van de talkshow. De chaotische communicatie leidde tot een storm van kritiek. 

Meer dan 'papieren werkelijkheid'

De raad van bestuur van de NPO en het College van Omroepen hebben de ideeën uit het plan gedeeld met demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media). Zij heeft regeringscommissaris Mariëtte Hamer gevraagd om het plan te bekijken en een reactie te geven. 

Dat moet eind deze maand gebeuren. "Het is belangrijk dat de plannen niet alleen een papieren werkelijkheid zijn, maar ook echt doorleefd worden", schreef de staatssecretaris gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer over
NPOTelevisieMedia