'Aftrap heel dichtbij'

Humanitaire corridor tussen Cyprus en Gaza mogelijk dit weekend van start

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© GettyHumanitaire corridor tussen Cyprus en Gaza mogelijk dit weekend van start
RTL

Er komt mogelijk dit weekend een humanitaire corridor tussen Cyprus en Gaza: dat is een vrije doorgang voor hulporganisaties die voedsel en medicijnen brengen. Vandaag vindt de eerste proef plaats, en de aftrap is 'heel dichtbij', zegt voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Voor de corridor wordt samengewerkt tussen Cyprus, de Europese Unie, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten en 'andere cruciale partners', zei Von der Leyen tijdens de persconferentie op Cyprus. Cyprus zegt sinds oktober onophoudelijk aan het plan te hebben gewerkt.

Noodhaven voor kust Gaza

De Verenigde Staten hebben ook plannen voor een noodhaven voor de kust van Gaza. Gaza heeft nu geen haven, waardoor alle import over land moet gebeuren. Onder andere Groot-Brittannië heeft al hulp toegezegd. Als die haven er is, kan de corridor echt volledig functioneren, is het idee.

Ook Nederland wil een steentje bijdragen aan de haven. Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend. "We willen nu kijken wat de Amerikanen precies van plan zijn, en hoe we daar een bijdrage aan kunnen leveren", zegt minister Kajsa Ollongren van Defensie. "We hebben nog niet besloten of dat gaat om geld, mensen of capaciteit." 

Meer grensovergangen open

Wel waarschuwen verschillende ministers dat de maritieme corridor (de corridor over zee van Cyprus naar Gaza) niet voldoende is om de bevolking van Gaza de benodigde humanitaire hulp te geven. "Er moet ook veel meer noodhulp over land komen", zegt minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. "Er moeten meer grensovergangen open om te zorgen dat er veilig voedsel binnenkomt."

Kinderen in Gaza overlijden nu echt aan honger: 'Dat is een keuze'
Lees ook

Kinderen in Gaza overlijden nu echt aan honger: 'Dat is een keuze'

Ondertussen waarschuwt de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Volker Türk, dat de Israëlische kolonisatie van bezet gebied in een recordtempo en op schokkende wijze doorgaat. Hij spreekt over een oorlogsmisdaad. "Dit maakt het praktisch onmogelijk dat er een Palestijnse staat komt."

Internationaal recht

De internationale gemeenschap zegt nog steeds achter een tweestatenoplossing te staan. Ook de Amerikaanse president Joe Biden, traditioneel de belangrijkste bondgenoot van Israël, beklemtoonde onlangs dat de Joodse kolonies in strijd zijn met het internationaal recht.

Toch blijft Israël Palestijnse grond koloniseren en vervolgt en verdrijft het land Palestijnen in de beoogde gebieden.

Geweld neemt toe

Tussen oktober 2022 en eind oktober vorig jaar werden volgens waarnemingen van de VN op de bezette Westelijke Jordaanoever alleen al 24.300 nieuwe woningen voor Joodse kolonisten gebouwd. Dat is het hoogste aantal sinds de cijfers sinds 2017 worden bijgehouden. 

Het geweld tegen Palestijnen, zowel door de Israëlische staat als door kolonisten, wordt volgens Türk alleen maar groter, en is sinds de aanval van Hamas op 7 oktober nog verder toegenomen.

Israëlische vredesactivisten proberen voedsel naar Gaza te brengen. Maar dat wordt door veel van hun landgenoten niet gewaardeerd.
Lees meer over
Europese CommissieOorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebiedenCyprus