Cruciale week kabinetsformatie

Vier onderhandelende partijen op landgoed bij elkaar, Omtzigt hoopvol

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Vier onderhandelende partijen op landgoed bij elkaar, Omtzigt hoopvol
RTL

Het is een cruciale week voor de kabinetsformatie. De vier partijleiders van PVV, VVD, BBB en NSC komen voor het eerst met zijn vieren bij elkaar op een landgoed in Hilversum. Pieter Omtzigt is hoopvol dat er stappen worden gezet en 'denkt dat het goed is dat we elkaar goed in de ogen kijken'.

Bij aankomst op het landgoed De Zwaluwenberg zei NSC-leider dat hij denkt dat het goed is dat de partijen in alle rust dingen kunnen bespreken. De gesprekken met BBB, PVV, NSC en VVD gaan morgen verder. De onderhandelende partijen kunnen ook blijven slapen.

Op de vraag of hij hoopvol is dat er stappen kunnen worden gezet, antwoordde Omtzigt: 'Ik denk het wel'. Het is volgens Omtzigt 'wel de bedoeling dat dat gebeurt'. En het is 'de bedoeling dat er een kabinet komt' want er moet veel gebeuren in het land.

Voor het eerste met z'n vieren

Het is voor het eerst dat de vier partijen gezamenlijk met informateur Kim Putters om de tafel zitten, eerder kwamen de fractievoorzitters alleen of in koppels. De gesprekken vinden nu ook niet in Den Haag plaats, maar op een landgoed nabij Hilversum. 

Voor én achter de schermen klonken vorige week voor het eerst positieve geluiden over de kabinetsformatie. Dat is eigenlijk voor het eerst. "Ik sta er heel positief in", zei BBB-leider Caroline van der Plas. VVD-leider Dilan Yesilgöz toonde zich ook hoopvol. Het is nog te vroeg om te spreken van een doorbraak, maar je merkt bij verschillende partijen een iets optimistischer blik.

Het is de bedoeling dat informateur Kim Putters voor donderdag met zijn eindverslag komt. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Kabinetsformatie