Klokkenluider die onveiligheid Boeing aankaartte dood gevonden in VS
Een klokkenluider die zorgen over de veiligheid bij een fabriek van vliegtuigbouwer Boeing aan het licht heeft gebracht, is dood gevonden in de Verenigde Staten. Dat meldt de BBC.
Het gaat volgens de Britse omroep om de 62-jarige John Barnett, die in 2017 met pensioen ging na 32 jaar voor Boeing te hebben gewerkt.
Hij trok een aantal jaar terug aan de bel met zorgen over de productienormen bij de fabriek van Boeing in North Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina waar 787 Dreamliners worden gebouwd. Hij werd zaterdag gevonden met een 'zelf toegediende wond', schrijft de BBC. De politie doet nog onderzoek naar de zaak.
Heb jij vragen over zelfdoding?
Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl
24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week
Barnett sprak in 2019 zijn zorgen uit over veiligheidsproblemen in North Charleston tegen de krant The New York Times. Zo waren volgens hem defecte onderdelen geïnstalleerd in sommige vliegtuigen en waren er problemen met toezicht waardoor de veiligheid in het geding kon komen.
Hij was kort voor zijn dood nog betrokken bij een rechtszaak tegen Boeing. Afgelopen zaterdag zou hij verder worden ondervraagd, maar hij kwam niet opdagen voor de hoorzitting. Er werd navraag gedaan in zijn hotel. Vervolgens werd hij dood gevonden in zijn auto op de parkeerplaats van het hotel.
De Boeing-fabriek kwam mede door de klachten van Barnett onder strenger toezicht te staan van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Boeing liet weten 'verdrietig' te zijn over zijn dood en aan zijn familie en vrienden te denken.
Boeing is in opspraak gekomen door verschillende technische problemen in de afgelopen tijd. Zo verloor een 737 MAX-toestel begin dit jaar tijdens de vlucht een deurpaneel en eerder deze maand kwam nog een band los bij een opstijgende Boeing 777. Ook was er een probleem met het staartroer van een 737 MAX.
Verder was er maandag nog een incident met een 787 Dreamliner die tijdens een vlucht tussen Sydney en Auckland plots omlaag dook. Daardoor raakten tientallen passagiers gewond. Ook daar zou sprake zijn geweest van een technisch probleem.