Al vier baby's overleden door kinkhoest, RIVM maakt zich grote zorgen
Er zijn dit jaar al vier baby's overleden aan de gevolgen van kinkhoest. Dat heeft het RIVM zojuist bekendgemaakt. "Wij maken ons grote zorgen", laat een woordvoerder aan RTL Nieuws weten. Er is op dit moment een flinke uitbraak van de ziekte, het aantal meldingen van kinderen met kinkhoest blijft maar stijgen.
Eerder deze maand waarschuwde het RIVM al voor een stijging van kinkhoest, toen ging het om 250 gevallen per week. Op dit moment staat de teller op 1400 meldingen van kinkhoest dit jaar. "De stijging van het aantal baby’s met kinkhoest is in het hele land zichtbaar", laat het RIVM weten.
Al vier baby's overleden
Gemiddeld gaan er per jaar twee baby's dood door kinkhoest, nu zijn er al vier baby's overleden dit jaar. Het is onduidelijk of deze kinderen gevaccineerd waren of niet, laat een woordvoerder van het RIVM aan RTL Nieuws weten.
Kinkhoest is een ziekte veroorzaakt door een bacterie die wordt gekenmerkt door ernstige hoestklachten die soms wel maanden kunnen aanhouden. Vooral voor baby's jonger dan 1 jaar kan de ziekte gevaarlijk zijn, omdat ze nog niet voldoende zijn gevaccineerd.
In uitzonderlijke gevallen kan kinkhoest voor baby's dus dodelijk zijn. Dat is zeldzaam, maar zuigelingen met kinkhoest moeten meestal wel worden opgenomen in het ziekenhuis.
'Hoest je? Ga niet op kraamvisite'
Ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is bezorgd, zegt voorzitter Lissy de Ridder tegen RTL Nieuws. "We zien veel meer opnames dan we gewend zijn, door het hele land. Wij delen die zorgen dan ook enorm." Zij roept volwassenen die hoesten nu op om niet op kraamvisite te gaan. "En laat je vaccineren, ook zwangere vrouwen."
Eerder stelde het RIVM dat de coronapandemie een mogelijke oorzaak voor de huidige snelle verspreiding van kinkhoest is. In de tijd dat mensen minder contact hadden met elkaar werd ook kinkhoest minder snel overgedragen en waren er nauwelijks gevallen waardoor de immuniteit ook afnam.