Gemaakt in Frankrijk

Defensie bevestigt miljardenproject: nieuwe onderzeeërs heten Orka, Zwaardvis, Barracuda en Tijgerhaai

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDefensie bevestigt miljardenproject: nieuwe onderzeeërs heten Orka, Zwaardvis, Barracuda en Tijgerhaai
RTL

Staatssecretaris Van der Maat van Defensie heeft vandaag op de marinebasis in Den Helder bevestigd dat een Franse werf vier nieuwe onderzeeërs gaat bouwen voor de Nederlandse marine. Ze krijgen de namen Zijner Majesteits Orka, Zwaardvis, Barracuda en Tijgerhaai.

Afgelopen woensdag werd al duidelijk dat het kabinet kiest voor de Franse werf Naval Group als bouwer van de nieuwe onderzeeërs. Vandaag bevestigde Defensie deze berichten. Aan de keuze ging een jarenlang aanbestedingstraject vooraf.

Hoeveel de onderzeeërs gaan kosten is nog niet duidelijk, maar het zou richting de 4 miljard euro kunnen gaan.

Binnen 10 jaar geleverd

De vier moeten de onderzeeërs uit de Walrusklasse opvolgen. Die werden begin jaren negentig in gebruik genomen, en kunnen nog tot midden jaren dertig doorvaren. Met Naval Group is afgesproken dat de eerste twee nieuwe onderzeeërs binnen tien jaar na ondertekening van het contract worden opgeleverd.

Kabinet kiest voor onderzeeboten van Franse bouwer Naval
Lees ook

Kabinet kiest voor onderzeeboten van Franse bouwer Naval

Staatssecretaris Van der Maat benadrukt dat, hoewel de aanbesteding door een Franse werf is binnengehaald, ook Nederlandse bedrijven meeprofiteren van de grote defensieorder. "Naval is erin geslaagd een gebalanceerd, veelzijdig en realistisch bod neer te leggen. De werf is gekomen tot een waardige opvolger van de Walrusklasse. Daarbij is een stevige rol weggelegd voor de Nederlandse industrie, een belangrijke eis bij deze gunning", zegt de staatssecretaris. 

Kruisraketten

De nieuwe onderzeeboten zijn volgens Defensie 'voorzien van de nieuwste systemen en technieken'. De onderzeeërs kunnen onder meer kruisraketten afschieten. De boten zijn relatief klein, waardoor ze ook in ondieper water kunnen worden ingezet, maar ze zijn wel geschikt om lang en zelfstandig te opereren.

Lees meer over
Christophe van der MaatDefensieMarineDen Helder