Groep achter extreem gewelddadige roofovervallen hoort strafeis
Een groep mannen die in 2020 en 2021 extreem gewelddadige roofovervallen pleegde, hoort vandaag wat voor straf het Openbaar Ministerie eist. De bende viel 'weerloze slachtoffers in het holst van de nacht' aan. Een 72-jarige man kwam daarbij om het leven, anderen raakten gewond.
Het gaat om zes mannen tussen de 27 en 39 jaar oud die terechtstaan in de rechtbank op Schiphol. De zaak duurt al ruim een week, maar vandaag horen de verdachten wat voor straf het Openbaar Ministerie (OM) tegen ze eist.
Acht overvallen
In 2020 en 2021 pleegden de mannen volgens het OM acht 'extreem gewelddadige' overvallen in Noord-Holland en Gelderland. In het Noord-Hollandse dorp Berkhout viel daarbij in juni 2021 een dode. Op andere plekken raakten meerdere slachtoffers ernstig gewond.
Van de zes mannen vormden er volgens justitie vier de kerngroep. Tot nu toe ontkennen ze vooral of beroepen ze zich op hun zwijgrecht, in de rechtbank werd al veelvuldig 'nee' geschud. "Ik ben nooit in de buurt van dat huis geweest", zeiden verdachten op vragen van de rechter.
Het OM beschuldigt de vier kernleden van deelname aan een criminele organisatie die zeer professioneel en met ongekend geweld te werk ging. De weerloze slachtoffers werden 'bedreigd, gemarteld, mishandeld, vastgebonden, beroofd en beschoten', stelt het OM.
'Levens verwoest'
"Jullie hebben twee levens volledig verwoest, maar jullie reactie is treurig. Er is geen greintje spijt of berouw. Jullie horen niet thuis in de samenleving", zei een slachtoffer vorige week in de rechtbank.
Het slachtoffer en haar man - een edelsmid – werden begin 2021 midden in de nacht in hun woning in het dorpje Avenhorn door drie gemaskerde mannen overvallen. Een van de overvallers drukte een vuurwapen onder haar keel en haalde de trekker over. Het verschil tussen leven en dood was niet meer dan een halve centimeter geweest, zei een arts later.
'Enige wat ik ken, is criminaliteit'
Een van de verdachten, de 31-jarige Glenn V., gaf in de rechtszaak fel af op de overheid. "Ik ben een product van de overheid. Vanaf mijn derde ben ik blootgesteld aan psychisch en lichamelijk geweld in de jeugdzorg. Hoe kun je dan verwachten dat iemand een normaal leven opbouwt?", zei hij.
"Het enige wat ik ken, is criminaliteit. Maar ik heb geen trekker overgehaald. Hoe het zit, zit het. Maar ik weet dat ik daar niet was", zei hij op vragen van de rechter over de roofoverval in Berkhout waarbij de 72-jarige Sjaak Groot om het leven kwam.
De uitspraak in de zaak is gepland op 27 mei.