'Totaal andere orde'

Wijnaldum vergelijkt mensenrechten Saoedi-Arabië met toeslagenaffaire: 'Absurde uitspraak'

Door Elise Spetter··Aangepast:
© ANP Wijnaldum vergelijkt mensenrechten Saoedi-Arabië met toeslagenaffaire: 'Absurde uitspraak'
RTL

Oranje-international Georginio Wijnaldum heeft zich opvallend positief uitgelaten over Saoedi-Arabië. Sinds afgelopen zomer speelt hij in de oliestaat, die bekendstaat om ernstige mensenrechtenschendingen. Wijnaldum verdedigde zich door te zeggen dat Nederland ook niet perfect is. Daarbij wees hij op de toeslagenaffaire. "Een absurde uitspraak", vindt Midden-Oostendeskundige Paul Aarts.

Wijnaldum meldde zich afgelopen week bij het Nederlands elftal, waar verschillende media benieuwd waren naar zijn eerste jaar in de Saoedi-Arabische competitie. Afgelopen zomer werd hij voor een miljoenenbedrag overgenomen door El-Attifaq van Paris Saint-Germain.

'Goede voetballer, absurde uitspraak'

"De leefomstandigheden bevallen me goed ondanks dat ik eerst sceptisch was", zegt hij in een interview met Vandaag Inside. "Natuurlijk, elk land heeft zijn goede en slechte dingen, dat hebben wij in Nederland ook, dus dat zal Saoedi-Arabië ongetwijfeld ook hebben. Ik zie het niet, voor mij persoonlijk is het niet zo erg. En als je het over mensenrechten hebt: in Nederland heb je ook de toeslagenaffaire."

"Goede voetballer, maar een absurde uitspraak", zegt Midden-Oostendeskundige Paul Aarts (verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Clingendael) over de vergelijking met de toeslagenaffaire. "Het systematisch schenden van mensenrechten zit ingebakken in het Saoedi-Arabische systeem, in Nederland is dat van een totaal andere orde. In Nederland hebben we ook te maken gehad met systematische discriminatie, maar dat is niet te vergelijken met Saoedi-Arabië."

Bekijk hier het interview van Wijnaldum met Vandaag Inside:

De rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch liegen er niet om als het gaat om de mensenrechtenschendingen in het land. Aarts somt er een aantal op die momenteel plaatsvinden. De eerste: er is nauwelijks sprake van vrijheid van meningsuiting. "Als je ook maar enigszins serieuze kritiek levert op het overheidsbeleid, in de brede zin van het woord, word je opgepakt of verdwijn je in de gevangenis. Er kunnen je dan lange gevangenisstraffen boven het hoofd hangen."

Vrouwen en arbeiders slecht behandeld

Tweede punt is dat de rechtsgang niet altijd is zoals wij hier in het Westen gewend zijn. "Het is niet zo dat een rechter geheel onafhankelijk is en dat je op een eerlijke manier een proces krijgt met een advocaat", aldus Aarts. 

Een derde punt is de ongelijke behandeling van bijvoorbeeld buitenlandse arbeiders. "Vooral arbeiders uit Azië worden op een zeer discriminerende manier behandeld, met name meisjes in de huishouding. Daar zijn vele rapporten over geschreven."

En tot slot heb je de positie van de vrouw. "Hoewel in de afgelopen jaren verbeteringen zijn doorgevoerd in het rechtssysteem wordt de vrouw juridisch gezien nog steeds achtergesteld."

Waarom Saoedi-Arabië stervoetballers verleidt uit rijkelijk gevuld staatsfonds
Lees ook

Waarom Saoedi-Arabië stervoetballers verleidt uit rijkelijk gevuld staatsfonds

Verbeteren imago land

Wijnaldum is toch niet de minste naam in het Nederlandse voetbal, maar in hoeverre kunnen zijn uitspraken bijdragen aan het normaliseren van de mensenrechtenschendingen? "We weten dat de kroonprins van Saoedi-Arabië door middel van sport en toerisme het imago van zijn land wil verbeteren, een imago dat al heel lang niet goed is", zegt Aarts. "Dan helpt het als bekende voetballers, popsterren, golfers of dj's naar Saoedi-Arabië komen en de andere kant van het koninkrijk Saoedi-Arabië laten zien. Dat zorgt ongetwijfeld voor imagoverbetering."

"Hetzelfde geldt voor voetballers als Messi en Ronaldo. Wat ze zeggen, is alleen maar positief, precies in de trant van Wijnaldum. Het is niet dat ze letterlijk vanuit het koningshuis een spreekverbod krijgen, maar zij begrijpen wel dat als ze een contract willen krijgen en geld incasseren, er censuur is."

Dat kroonprins Mohammed bin Salman hard werkt aan een beter imago blijkt wel uit onderstaande video:

De duurste en beroemdste voetballers gaan er voor veel geld spelen, er zijn hippe festivals, en grote sportevenementen. Het vroeger zo gesloten Saoedi-Arabië opent haar deuren.
Lees meer over
Georginio WijnaldumAmnesty InternationalHuman Rights WatchVoetbalMensenrechtenLink in bioSaoedi-Arabië