Utrechtse bangalijst heeft enorme impact op slachtoffers: 'Wereld stortte in'
De zogeheten 'grietenlijst' waarop studentes van het Utrechts Studenten Corps beoordeeld worden op onder meer hun uiterlijk, heeft een enorme impact op de slachtoffers. "Deze nachtmerrie zag niemand aankomen. Jouw wereld stortte in", schrijft een familielid van een van hen in een open brief. De advocaat van de slachtoffers pleit ondertussen voor harde maatregelen.
De lijst, die de naam 'Grietenpresentatie jaartje 23' heeft, circuleert via sociale media onder studenten. Daarin staan zo'n 30 vrouwelijke studenten van studentenvereniging UVSV met foto's, van sommige vrouwen ook in bikini, en seksuele kwalificaties als 'kk ordinair, wel lekker geil', 'pff erg dik' en 'wel vrij dom maar boeie'. Daarnaast staan op de lijst telefoonnummers en adressen van de jonge vrouwen – soms pas 18 jaar oud.
Lieve is een familielid van een van de meisjes op de bangalijst. Ze wil zo anoniem mogelijk blijven, vertelt ze aan RTL Nieuws, omdat ze bang is dat de identiteit van haar naaste bekend wordt. Wel stuurde ze een open brief naar tijdschrift Linda.
Grote impact
In de brief beschrijft Lieve de impact die de publicatie van de lijst op haar familielid heeft gehad, en steekt haar een hart onder de riem. "Je bent inderdaad momenteel geen stabiele factor, maar is er iemand die dat gek vindt? Jij bent en blijft mijn grote voorbeeld, ook al zie je dat zelf nu niet zo. Ik denk aan al die keren dat jij mij advies gaf, alle keren dat jij mij hielp en me nog zal helpen."
Traumaverwerking
Lieve roept mensen op om bij te dragen aan een inzamelingsactie voor haar getroffen familielid, waarmee onder meer hulp bij traumaverwerking betaald kan worden. "Neem de tijd die je nodig hebt om dit te verwerken, want het verwerken zal je", schrijft Lieve. "Ik geloof in je. En omdat je het van mij waarschijnlijk toch niet wil aannemen, doe ik bij dezen een oproep aan iedereen die jou samen met mij steun wil bieden. Dat kan via de crowdfunding die ik voor jou heb opgezet."
In de tekst schrijft Lieve dat ze iéts wilde doen: "Ik zie mijn naaste kapot gaan. Ik wil wat voor haar doen. Hulp wil zij nu nog niet, maar zal zij later ongetwijfeld moeten hebben. Traumaverwerking wordt helaas niet voor haar vergoed."
Gisteren werd bekend dat de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht hun subsidie aan het Utrechts Studenten Corps (USC) voorlopig hebben stopgezet. Verschillende vrouwen die op de gewraakte lijst stonden hebben aangifte gedaan tegen de opstellers ervan. De politie Midden-Nederland kan vandaag nog niet zeggen hoeveel aangiftes er in deze zaak zijn gedaan, en van welke strafbare feiten er aangifte is gedaan.
Het USC heeft alle bewoners van twee studentenhuizen waar de lijst zijn oorsprong zou vinden geschorst.
'Niet voldoende'
"Dat is op zich goed, maar niet voldoende", zegt Ina Brouwer, die als advocaat optreedt namens studentes en hun ouders, tegen RTL Nieuws. Ze pleit voor hard optreden.
"Volgens mij is hier sprake van een principiële kwestie. Zowel de universiteit als de verenigingen moeten toegankelijk zijn voor zowel mannen als vrouwen. Dat is een basisregel", zegt Brouwer. "De situatie zoals die nu is brengt met zich mee dat er veel vrouwen zijn die zich niet meer veilig voelen. Vrouwen die op de bangalijst staan worden gebeld door wildvreemde mannen. Dat is zeer bedreigend, en in deze digitale tijd, waarin niets meer vanzelf van het internet verdwijnt, is dat de overtreffende trap van onveiligheid. Daar moeten de universiteit en de verenigingen rekening mee houden."
Welke stappen de universiteit, de studentenverenigingen én justitie gaan ondernemen tegen de opstellers van de bangalijst, moet de komende tijd duidelijk worden. De politie Midden-Nederland laat weten komende maandag meer te kunnen zeggen over de aangiftes die in de zaak zijn binnengekomen.
Als het aan Brouwer ligt, wordt die veiligheid in de statuten van de universiteit gewaarborgd. "Op een universiteit die met publieke gelden wordt gesubsidieerd met je je houden aan de basisregels. Geen discriminatie, een veilig klimaat voor vrouwen en meisjes."
Consequenties
Voor wie zich niet aan de regels houdt, zouden wat haar betreft de gevolgen voelbaar moeten zijn. "Misschien verwijdering van de universiteit", zegt ze. "Het gaat om het stellen van de norm, er zijn consequenties verbonden aan het overschrijden daarvan."
Behalve voor de universiteit en studentenverenigingen, ziet Brouwer ook een rol voor oud-leden met hoge functies in het bedrijfsleven. "Dit type vereniging wordt gezien als een opstap naar een goede carrière in de private en publieke sector", zegt ze. "Reünisten van de verenigingen die hiermee te maken hebben moeten maar eens duidelijk maken dat verenigingen die dit type gedrag toestaan, niet gewenst zijn in de top van het Nederlandse bedrijfsleven."