Kabinetsplan voor behoud ASML: meer woningen, extra geld voor onderwijs en beter ov
Om technische bedrijven in de regio Eindhoven te houden en te verbeteren, komt het kabinet met plannen om extra huizen te bouwen, meer personeel op te leiden en de infrastructuur te verbeteren. Het plan, ook bekend als 'project Beethoven', wordt grotendeels betaald door geld uit het Groeifonds te halen. Dat blijkt uit een concept-Kamerbrief van vier betrokken ministeries die in handen is van de politieke redactie van RTL Nieuws.
Volgens de laatste stand van zaken gaat het nu om een miljard euro uit het Groeifonds, maar bronnen benadrukken dat de definitieve bedragen nog niet vastliggen.
Ook zouden kleinere bijdragen geleverd worden uit onder meer het mobiliteitsfonds, de woningbouwimpuls, door de regio en het bedrijfsleven. Daarnaast overweegt Den Haag zogenaamde 'exportkredietverzekeringen' voor ASML, aldus bronnen. Dat moet de chipmachinefabrikant meer zekerheid bieden bij export naar het buitenland. Zo'n exportkredietverzekering is een vorm van financiële zekerheid die het kabinet kan geven aan bedrijven.
Woningen, onderwijs en infrastructuur
Het Beethoven-plan bestaat grofweg uit drie onderdelen: er komt extra geld voor onderwijs, woningbouw en infrastructuur.
Zo moeten er de komende jaren 20.000 extra woningen in de regio worden gebouwd. Die komen bovenop de 45.000 woningen die al eerder waren afgesproken. Het is de bedoeling dat de helft van het geld voor de woningbouw door de regio wordt bijgelegd.
'Knappe koppen en gouden handjes'
Ook gaat het kabinet flink investeren in het techniekonderwijs: het opleiden van 'de knappe koppen en gouden handjes'. Daarvoor komt een speciaal versterkingsplan onder de noemer 'schaalsprong bèta en techniek'.
Over precieze bedragen wordt nog gesproken, maar in de concept-plannen staan verschillende bedragen, zoals een eenmalig bedrag van 450 miljoen euro en jaarlijks nog eens 80 miljoen euro. Ook wordt er een bijdrage gevraagd uit het bedrijfsleven en de regionale overheden.
Eerder werd vanuit het Groeifonds al 350 miljoen euro toegekend aan een project dat kinderen op de basis- en middelbare school warm moet maken voor techniek.
Busverbindingen en wegenbouw
Ook de infrastructuur in de regio krijgt een flinke impuls: er gaat extra geld naar het stationsgebied in Eindhoven, een snelle busverbinding tussen Eindhoven en de High Tech Campus in Veldhoven waar ook ASML gevestigd is, en wordt er geïnvesteerd in de wegen rondom Eindhoven.
Ook hier liggen de precieze bedragen nog niet vast, maar op tafel ligt een bedrag van ruim een half miljard euro.
'Seinen op oranje'
Volgens het demissionair kabinet staan de seinen voor het Nederlandse vestigingsklimaat op 'oranje'. Zorgen zijn er vooral om de chipsector, waar ASML en NXP, beide gevestigd in de regio Eindhoven, een grote rol in spelen.
Het demissionair kabinet vreest dat Nederland de toppositie kan verliezen aan landen als China en de VS en benadrukt dat de vraag naar chips de komende jaren fors zal toenemen. Om mee te kunnen blijven doen moet het Nederlandse bedrijfsleven in deze sector meegroeien en misschien zelfs verdubbelen.
Daarom komt het nu met een investeringsplan voor de sector, in politiek Den Haag eerder omgedoopt tot 'project Beethoven'.
Overleg met regio
Er wordt de komende dagen nog druk overlegd met de regio over de precieze maatregelen, op donderdag hoopt het demissionair kabinet de plannen te kunnen presenteren.
Om de zorgen vanuit het bedrijfsleven tegemoet te komen, heeft de Eerste Kamer het demissionair kabinet ook gevraagd te kijken naar alternatieven voor het schrappen van de belastingvoordelen voor expats en het belasten van de inkoop van eigen aandelen door bedrijven. Daar is volgens ingewijden nog meer tijd voor nodig.