Zomertijd ingegaan (en dat verzetten wordt voorlopig niet afgeschaft)
De zomertijd: de klok is vannacht om 02.00 uur verzet naar 03.00 uur, en dat is voor iedereen wennen. Een paar jaar geleden was er sprake van dat het verzetten van de klok zou worden afgeschaft. Maar de tijd tikt door, en er gebeurt niks.
Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit. Maar inmiddels klinkt er al jaren kritiek: moeten we er niet vanaf?
Europees Parlement akkoord
In 2019 ging het Europees Parlement na lange tijd steggelen akkoord met afschaffing. 2021 zou het laatste jaar zijn waarin de klok in de EU verzet zou worden. Maar: lidstaten moeten zelf bepalen wat de nieuwe standaardtijd wordt. En daar ligt een probleem.
Ingelise de Boer is woordvoerder van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Europese commissie. Zij zegt tegen persbureau ANP: "De lidstaten zijn er nog niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken en laten het voorstel voorlopig op de plank liggen. Het is aan de nationale ministers om de discussie weer te hervatten. Tot die tijd verandert er niets, behalve twee keer per jaar de klok."
Toenmalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken liet het eens uitzoeken. Wat betekent het als Nederland zou kiezen voor een permanente wintertijd, of zomertijd? Kortgezegd is het zo dat de wintertijd gezonder is voor de mens, maar de zomertijd veiliger is voor het verkeer.
Een veelgenoemd punt is de energiebesparing: door de zomertijd kunnen de lampen 's avonds een uurtje later aan. Maar Ollongren noemde de besparing die daardoor optreedt 'miniem'. Uit het onderzoek komt geen eenduidig beeld naar voren wélk tijdsysteem het zou moeten worden.
Geen wisseling is gezonder
Als het alleen maar zou gaan om de gezondheid, heeft een systeem zonder wisselingen de voorkeur. "Voor de gezondheid is het volgens het RIVM van belang zo veel mogelijk aan te sluiten bij onze natuurlijke tijdzone en ook een permanente tijd aan te houden", schreef de minister.
Wetenschappers zijn het er over eens: GMT, dus één uur vroeger dan de huidige wintertijd, is eigenlijk de tijdzone die bij ons hoort. Net als in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Nederland wil zijn systeem in de toekomst hoe dan ook afstemmen met de buurlanden België en Duitsland, maar ook met Luxemburg en Frankrijk.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.