Geitenoverlast op Italiaans eiland: burgemeester deelt dieren uit aan inwoners
Op het Italiaanse eiland Alicudi, aan de voet van de laars van het land, leven een stuk meer geiten dan mensen. Burgemeester Riccardo Gullo heeft daarom aangegeven de dieren weg te geven aan iedereen die er een wil opvangen.
Het idee ontstond nadat uit een recente volkstelling bleek dat het aantal geiten op het vijf vierkante kilometer grote Alicudi zes keer groter was dan het aantal inwoners van het eiland, dat slechts honderd is. Het eiland valt onder het bestuur van het grotere eiland Lipari.
De dieren leefden vroeger in harmonie met de mensen op het eiland en waren een grote attractie voor toeristen, vergelijkbaar met de slapende vulkaan. Bovendien zijn ze erg goed in het beklimmen van de steile heuvels op het eiland.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Alleen het aantal geiten is de laatste jaren zo snel gegroeid dat ze zich van hun gebruikelijke verblijfplaats op de top van het eiland gingen verplaatsen naar het gebied waar mensen woonden. Hier veroorzaakten ze schade aan de groene vegetatie, vernielden ze tuinen en volkstuinen, wierpen delen van stenen muren omver en drongen zelfs huizen binnen.
'Adopteer een geit'
Het 'adopteer een geit'-initiatief werd gezien als de beste oplossing. "We willen de dieren niet doden, dus willen we ze weggeven", zegt Gullo. "Iedereen kan een geit aanvragen. Je hoeft geen boer te zijn, en er zijn geen beperkingen op aantallen."
Mensen hebben tot volgende week woensdag 10 april de tijd om hun verzoek in te dienen. "We hebben al verschillende telefoontjes gehad, onder meer van een boer op het eiland Vulcano die graag meerdere geiten wil meenemen, omdat hij onder andere ricotta produceert die zeer gewaardeerd wordt", zegt Gullo.
De ecologische gevolgen voor een overpopulatie van geiten op een eiland als Alicudi kunnen groot zijn. "Dit eiland heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat het relatief droog en onvruchtbaar is, met beperkte grasgroei", zegt dierenecoloog Han Olff van de Rijksuniversiteit Groningen. "Geiten zijn alleseters en eten niet alleen gras, kruiden en bomen, maar ook lokale plantensoorten, zoals orchideeën. De overgebleven, minder smakelijke planten, zoals cactussen, blijven over. Dit heeft een negatief effect op de biodiversiteit."
'Deze dieren moeten nog steeds eten'
"Aruba is een voorbeeld waar overbegrazing door geiten een groot probleem is, vooral in droge omstandigheden. Begrazing op zichzelf is niet noodzakelijk schadelijk, maar de impact ervan hangt af van het ecosysteem waarin de grazers leven. Hoewel sommige ecosystemen hoge dichtheden van begrazing kunnen verdragen, kan dit op kleine eilanden problematisch zijn."
Het adopteren van geiten kan een oplossing zijn, maar zegt Olff: "Deze dieren moeten nog steeds eten, zelfs als ze bij mensen thuis worden gehouden en niet vrij rondlopen. De oplossing kan liggen in het reguleren van de geitenpopulatie door middel van slachten en consumptie, of door bepaalde gebieden af te sluiten voor begrazing door geiten."
"Als iemand het vermogen heeft om een geit te temmen, kan dat een mooie manier zijn om het probleem onder controle te krijgen."
Dieren aan lot overgelaten
Zo'n twintig jaar terug werden er voor het eerst geiten naar Alicudi gebracht, waarschijnlijk door iemand die dacht ze te gaan fokken. Het idee mislukte en de geiten werden aan hun lot overgelaten. De problemen die de geiten veroorzaakten werden al in 2008 aangekaart door een voormalig raadslid.
Een eigenaar van een café in de haven van Alicudi zegt tegen The Guardian dat de dieren 'onhandelbaar' waren. Hoewel ze het een goed initiatief vindt, twijfelt ze aan de haalbaarheid ervan. Want het bereiken van de top van Alicudi, waar het dorp ligt, vergt een steile klim. "Hoe gaan ze de geiten weer naar beneden brengen? Het is een mooi voorstel, maar er is nog geen logistieke oplossing."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.