Examen burgerschap wordt verplicht voor alle mbo-studenten, extra eisen docenten
Mbo-studenten moeten vanaf het studiejaar 2026-2027 verplicht examen gaan doen in het vak burgerschap. Dat schrijft demissionair minister Dijkgraaf aan de Tweede Kamer. Verder moeten mbo-docenten die lesgeven in taal en rekenen een aanvullend opleidingstraject volgen om het niveau van de lessen te verbeteren.
Het vak burgerschap gaat onder andere over keuzes leren maken voor je eigen toekomst en vaardigheden opdoen om mee te kunnen doen in een steeds sneller veranderende samenleving. Bijvoorbeeld weten hoe de democratie werkt, zelfstandig keuzes kunnen maken over je financiën of leren hoe je desinformatie kunt herkennen.
Eerder wilde minister er niet aan
Nu is er voor de 480.000 mbo'ers alleen een inspanningsverplichting: om het diploma te behalen moeten studenten het vak burgerschap volgen. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) wilde er lange tijd niet aan om burgerschap als examenvak om te dopen. Hij was bang dat de prestatiedruk onder studenten te hoog werd.
Ook was de kennistoets als vorm voor een examen van burgerschapsonderwijs ongeschikt, omdat het niet enkel om kennis gaat maar juist ook om vaardigheden en ervaringen.
Omdat nu blijkt dat een examen ook kan worden ingevuld in de vorm van een portfolio, heeft de minister toch besloten het examen in te voeren. Per opleiding kan het verschillen waar het examen voor burgerschap straks uit moet bestaan en aan voldoen - scholen zijn vrij in de manier waarop zij dit instellingsexamen afnemen.
Voorbeelden zijn een portfolio met bijvoorbeeld praktijkopdrachten, het geven van een presentatie of een verslag van een bezoek aan een bedrijf.
Onbegrijpelijk
De MBO Raad is niet te spreken over de verplichte examinering. De brancheorganisatie noemt het 'onbegrijpelijk dat mbo-studenten zo'n examen zouden moeten afleggen, terwijl we dit niet verlangen van studenten in het hoger onderwijs'. "Blijkbaar worden studenten in het hoger onderwijs wel automatisch als geslaagde burgers beschouwd", zegt voorzitter Adnan Tekin.
Eisen docenten gaan omhoog
Verder maakt het kabinet zich zorgen over het niveau van schrijven en rekenen op het mbo. De verschillen tussen scholieren en studenten worden onderling groter. Om de basisvaardigheden op het mbo te verbeteren krijgen de docenten een aanvullend opleidingstraject die zij moeten volgen om les te geven in de basisvaardigheden rekenen, taal en burgerschap.
Hoe dat traject eruit komt te zien wordt nog verder uitgewerkt. Het streven is om deze eisen vanaf het studiejaar 2026-2027 in de wet op te nemen.