Tientallen lichamen

Persbureau: massagraf gevonden in Nasser-ziekenhuis Gaza

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / SIPA Press FrancePersbureau: massagraf gevonden in Nasser-ziekenhuis Gaza
RTL

Binnen het complex van het Nasser-ziekenhuis in de Palestijnse stad Khan Younis in het zuiden van Gaza is een massagraf gevonden. Persbureau AFP meldt op basis van de Gazaanse autoriteiten dat zeker vijftig lichamen zijn geborgen, nieuwszender Al Jazeera heeft het zelfs over 180 lichamen.

De zoekoperatie gaat nog verder. Onder de doden zouden ook kinderen zijn. Volgens het Gazaanse bureau voor civiele bescherming zijn sommige personen gemarteld voor hun dood.

Hamas spreekt over een massagraf van mensen 'die in koelen bloede zijn geëxecuteerd en zijn begraven met militaire bulldozers op de binnenplaats van het ziekenhuis'. Het Israëlische leger zegt de berichten te onderzoeken.

Meerdere Palestijnse doden bij aanvallen op Rafah, Erdoğan ontvangt Hamas-leider
Lees ook

Meerdere Palestijnse doden bij aanvallen op Rafah, Erdoğan ontvangt Hamas-leider

De zuidelijke stad Khan Younis was maandenlang doelwit van Israëlische bombardementen. Ook werd er zwaar gevochten. Het Nasser-ziekenhuis werd een tijd door Israëlische militairen bezet. Op 7 april trok het Israëlische leger zich grotendeels terug uit het zuiden van de Gazastrook.

Vorige week kwamen berichten naar buiten over de vondst van een massagraf in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad in het noorden van het gebied.

Eerder vandaag maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekend de 'militaire en politieke druk' op Hamas te verhogen om gijzelaars vrij te krijgen. "In de komende dagen zullen we de militaire en politieke druk op Hamas verhogen, omdat dit de enige manier is om onze gijzelaars vrij te krijgen", aldus de premier in een videoboodschap aan de vooravond van de joodse feestdag Pesach. Hij dreigt 'extra en pijnlijke klappen uit te delen', zonder daar verdere informatie over vrij te geven.

Escalatie

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz waarschuwde Netanyahu eerder vandaag nog voor een verdere escalatie in het Midden-Oosten. "De bondskanselier benadrukte dat het doel nu is om escalatie en een regionale brandhaard te voorkomen", zo staat in een persbericht.

Lees meer over
HamasOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlPalestijnse gebieden