Meeste mbo'ers krijgen geen stagevergoeding, minister vindt dat 'niet uit te leggen'
Er zijn nog altijd grote verschillen in de stagevergoedingen die studenten krijgen. Mbo'ers worden flink achtergesteld, blijkt uit nieuwe onderzoeken in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Meestal betalen stagebedrijven voor hen helemaal geen vergoeding. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf vindt dat niet uit te leggen: "Dit moet echt anders."
Dachser, een logistiek bedrijf in Waddinxveen, is een positieve uitzondering. Of een stagiair nu op het hbo of mbo zit, de vergoeding is voor elke stagiair gelijk. "We zijn van mening dat stages even waardevol zijn. Of iemand nu een mbo'er of hbo'er is, iedereen is even belangrijk", zegt Ivonne Oranje, hr-manager bij Dachser. "We doen dit al zeker 13 jaar zo."
Mbo'ers krijgen het minst
Hoe Dachser met zijn stagiairs omgaat, is absoluut geen vanzelfsprekendheid. Uit twee nieuwe onderzoeken, in opdracht van het ministerie van OCW, blijkt dat de verschillen in stagevergoedingen nog altijd groot zijn. Mbo-studenten komen er nog altijd het slechtst vanaf.
Ondanks meerdere oproepen is het krijgen van een vergoeding nog lang niet overal een zekerheid. In het hbo ontvangt ongeveer 75 procent van de studenten een stagevergoeding, in het wetenschappelijk onderwijs krijgt 65 procent van de studenten een vergoeding. In het mbo krijgt slechts 41 procent van de studenten een vergoeding.
Als er wél een vergoeding is, krijgen mbo'ers gemiddeld maandelijks tussen de 212 en 500 euro. Hbo- en wo-studenten daarentegen ontvangen tussen de 225 en 550 euro per maand. Studenten die een wetenschappelijke opleiding doen, krijgen vaak een bedrag tussen de 400 en 550 euro.
Passende vergoeding
Minister Dijkgraaf kan bedrijven niet verplichten om een passende vergoeding te geven, maar roept werkgevers wel op in cao's duidelijke afspraken hierover te maken. Nu is slechts in 10 procent van de cao's een afspraak gemaakt over stagevergoedingen.
Uit een ander onderzoek, dat van ResearchNed, blijkt dat in sommige sectoren stagiairs bijna nooit een stagevergoeding krijgen, bijvoorbeeld in het onderwijs. Het merendeel (77 procent) krijgt hier geen stagevergoeding. Het gaat in dit onderzoek om hbo'ers.
Niet uit te leggen
Dat is niet uit te leggen, vindt minister Dijkgraaf. "Zeker in een tijd met grote personeelstekorten waarbij we alles op alles zetten om het lerarentekort te bestrijden, horen onderwijsstagiairs een passende vergoeding te krijgen. Ik vind dat het basis- en voortgezet onderwijs als werkgever hier echt een stap naar voren moet zetten."
De minister wil dan ook met de partners in het onderwijs om de tafel om afspraken te maken over een landelijke stagevergoedingsregeling.