Kankerrisico

Demy (23) kreeg HPV: 'De leeftijd voor het uitstrijkje moet omlaag'

·Aangepast:
Demy (23) kreeg HPV: 'De leeftijd voor het uitstrijkje moet omlaag'
RTL

Demy Hulshorst was 21 toen ze met veel bloedingen bij de huisarts terechtkwam. Ze bleek HPV te hebben, een virus dat soms tot baarmoederhalskanker kan uitgroeien. In Nederland krijgen vrouwen als ze 30 zijn een uitnodiging voor een HPV-uitstrijkje. Maar volgens Demy en haar studiegenoot Charell moet die leeftijd omlaag.

De inmiddels 23 jaar oude Demy vertelt aan RTL Nieuws dat het virus voor haar geheel onverwachts kwam. "Ik had last van bloedingen tussen mijn normale ongesteldheid door", legt ze uit. "In eerste instantie dacht ik dat het door mijn spiraal kwam en keek ik daardoor niet verder. Na een jaar deed de dokter een uitstrijkje en toen kwam ik erachter dat het HPV was. Ik schrok hier heel erg van."

Bijna iedereen krijgt HPV

HPV (Humane Papillomavirussen) is een virus dat iemand vrijwel altijd krijgt via seks. Bijna iedereen krijgt het virus wel één keer of vaker en meestal ruimt het lichaam de infectie zelf op. Soms doet het lichaam dat niet en kan met een hoogrisicovariant van het virus kanker ontstaan, waaronder baarmoederhalskanker.

Demy bleek niveau PAP 3b te hebben. Op dat niveau zijn de cellen zodanig afwijkend dat een behandeling nodig is. "Ik ben toen doorverwezen naar een gynaecoloog", zegt Demy. Omdat ze een jonge vrouw is, werd haar aangeraden om af te wachten. Dit omdat de behandeling vaak gepaard gaat met vervelende risico's. "Bij een gezonde levensstijl en als je jong bent is je lichaam vaak in staat zelf het virus op te ruimen", vertelt ze. En dat gebeurde, want na een tijdje zat ze op het lagere niveau PAP 2.

Zelfafnameset baarmoederhalskanker© ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Zelfafnameset baarmoederhalskanker

Nederlandse vrouwen worden zodra ze 30 jaar oud zijn uitgenodigd voor een HPV-uitstrijkje. Demy wil dat die leeftijd omlaaggaat naar 25 jaar. Daarom startte ze samen met haar studiegenoot Charell Meijer (22) een campagne met de petitie 'HPVetkut'

Dat het lichaam bijna altijd het virus zelf opruimt is namelijk voor Demy en Charell niet voldoende. "Wat gebeurt er met die jonge vrouwen die niet tot de gelukkigen behoren?", schrijven ze in een persbericht. Demy voegt daaraan toe: "Als ik naar mezelf kijk had het ook verder uit kunnen groeien tot een kanker, misschien was een uitstrijkje op mijn 30ste dan wel te laat geweest."

Gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven legt uit dat vrouwen om verschillende redenen pas vanaf hun 30ste worden opgeroepen voor een uitstrijkje. "Eén op de vier vrouwen onder de 30 jaar is HPV-positief, terwijl maar een heel laag percentage daadwerkelijk kanker krijgt."

Hij gaat verder: "Van de vrouwen met baarmoederhalskanker is 6 procent onder de 30 jaar. In totaal waren dat afgelopen jaar vijftig vrouwen." Door de recente vaccinatiecampagne verwacht hij dan ook dat dit aantal 'komend jaar zal halveren naar 25 vrouwen'.

Bekkers legt daarnaast uit dat een HPV-behandeling inderdaad gepaard gaat met risico's. "Voor vrouwen die nog zwanger willen raken kan het zorgen voor vroeggeboortes en kinderen met een handicap." Hij legt uit dat er om die reden goed moet worden afgewogen of eerder testen op HPV de beste optie is. "Een ernstig voorstadium durft men niet af te wachten. De vrouw wordt dan ook onrustig, en de dokter ook. Hierdoor kunnen veel vrouwen onnodig behandeld worden en dat kan behoorlijk belastend zijn."

Onrust

Demy denkt niet dat met vroeg signaleren veel onrust wordt gecreëerd. "Bij de gynaecoloog kan ik alle vragen stellen, ik lees me goed in. Daardoor weet ik dat het lichaam het ook zelf kan oplossen. Dan is die bangheid gauw weer weg."

Ze gaat verder: "De kennis ligt nog heel laag onder jonge vrouwen." Zij en Charell vinden dan ook dat jongeren meer voorlichting moeten krijgen over HPV. "Bijvoorbeeld door middel van een campagne voor vrouwen tussen de 18 en 29 jaar op TikTok of Instagram over de symptomen en wanneer je naar de huisarts moet gaan."

Demy en Charell zijn een petitie gestart
Demy en Charell zijn een petitie gestart

Testen en vaccineren van belang

Voor gynaecoloog Bekkers is vaccineren en testen op je 30ste van groot belang. "Op dit moment laat 50 procent van de vrouwen op hun 30ste het HPV-uitstrijkje doen. En met de HPV-vaccinatie bij meisjes wordt 90 procent van de baarmoederhalskanker voor het 30ste jaar voorkomen. Laten we daarom eerst zorgen dat alle vrouwen van 30 meedoen met de test en dat jonge meisjes worden gevaccineerd."

Er zijn landen waar wel eerder uitstrijkjes worden gedaan. Zo worden in Noorwegen vrouwen vanaf 25 jaar geadviseerd om een HPV-test te doen. "Deze leeftijd houden wij al 25 jaar aan, sinds 1995", legt Ameli Tropé, gynaecoloog en hoofd van het baarmoederhalsprogramma in Noorwegen uit. "We behandelen niet iedereen die HPV-positief is. Sommige specifieke HPV-types behandelen we niet en bij andere HPV-types wachten we drie jaar en testen we daarna opnieuw. We proberen alleen diegenen met een hoger risico op kanker ertussenuit te halen."

Op dit moment gaat het goed met Demy. Ze heeft nog wel last van bloedingen, maar wordt regelmatig in de gaten gehouden. "Ik word om de zoveel maanden gecheckt. Dan ben ik er op tijd bij." Met de campagne hopen Demy en Charell vooral iets in gang te zetten. "We willen iets in beweging brengen. Naar de Tweede Kamer met onze petitie is het meest voor de hand liggend."

GGD-arts Putri Hintaran beantwoordt in deze video vijf vragen over het HPV-vaccin.
Lees meer over
HPVBaarmoederhalskankerKankerMedisch specialistGezondheidGezond levenZiektes en aandoeningenLink in bio