Politie erkent: we hadden journalisten bij Sunneklaas moeten beschermen
De politie erkent dat ze afgelopen december een ploeg journalisten op Ameland onvoldoende heeft beschermd bij het 'Sunneklaas'. Politiechef van de eenheid Noord-Nederland Martin Sitalsing zegt te begrijpen dat het politieoptreden op 5 december 'niet neutraal op de betrokkenen is overgekomen'.
Op 5 december viert Ameland geen Sinterklaas, maar het lokale Sunneklaas- of Sunterklaasfeest, een mysterieus feest waar geen buitenstaanders welkom zijn en waarvan de eilanders ook niet willen dat de buitenwereld te weten komt hoe het eraan toe gaat.
De journalisten van Omroep PowNed werden die avond dan ook met grof geweld belaagd en konden niet rekenen op de bescherming van de politie.
Politie was op de hoogte
De politie was op de hoogte van de eventuele komst van journalisten naar het eiland en wist ook dat Amelanders boos konden worden om hun komst. Toch waren de agenten al weg voor de boot met de PowNed-ploeg aankwam. "Daarvan hebben we geleerd", meldt Sitalsing. "Terugkijkend hadden we de journalisten van PowNed beter moeten beschermen."
Sitalsing deed zijn spijtbetuiging op de Internationale Dag van de Persvrijheid. De politiechef noemt persvrijheid 'een belangrijk deel' van de democratische rechtsstaat. "Als politie hebben wij daarom de taak ons in te zetten om journalisten, gegeven de omstandigheden, zo veilig mogelijk hun werk te laten doen. Op 5 december hebben we die daadkracht onvoldoende getoond en daar hebben we van te leren."
Dominique Weesie, voorzitter van de omroep is blij met de spijtbetuiging. "Het toont aan dat politie destijds tekort is geschoten. Daarmee is voor ons de kous af. Wij gaan ervan uit dat we komende Sunneklaas gewoon ons werk kunnen doen."