Politicus ziekenhuis in geslagen

Zorgen over toename aanvallen op politici in Duitsland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© MattEcke/X/TwitterZorgen over toename aanvallen op politici in Duitsland
RTL

In Duitsland zijn grote zorgen over de toename van geweld tegen politici. In de aanloop naar de Europese verkiezingen van begin juni zijn er al meerdere incidenten geweest.

Een paar dagen geleden werd een politicus in elkaar geslagen toen hij bezig was met het ophangen van verkiezingsposters. En gisteren werd Franziska Giffey, een SPD-senator en voormalig burgemeester van Berlijn, in de Duitse hoofdstad aangevallen

Een man zou haar hebben geslagen met een tas gevuld met een 'harde inhoud', laat de politie weten. De man zou Giffey in haar nek en op haar hoofd hebben geraakt. 

Politiek geweld indammen

Naar aanleiding van dit soort incidenten komen er nu maatregelen die moeten helpen om het politiek geweld in te dammen. 

Vrijdagavond werd de 41-jarige Matthias Ecke aangevallen door vier mensen, ook in Dresden, in het oosten van Duitsland. Ze sloegen hem zo hard, dat hij in het ziekenhuis moest worden geopereerd. Ecke is Europarlementariër voor de SPD, zeg maar de Duitse PvdA. 

Ecke had een gebroken jukbeen, een gebroken oogkas en heel veel blauwe plekken. Kort hiervoor was ook al een campagnemedewerker van de Groenen geslagen. Ook die was posters aan het ophangen voor de Europese verkiezingen.

Oud-burgemeester Berlijn en politica in Dresden aangevallen
Lees ook

Oud-burgemeester Berlijn en politica in Dresden aangevallen

Door de aanval op Ecke en Giffey is er grote bezorgdheid in Duitsland, zegt correspondent Jeroen Akkermans in Berlijn. "Dit soort incidenten maakt duidelijk dat de al bestaande tegenstellingen verder op de spits worden gedreven. Dresden ligt in Saksen, waar de extreemrechtse AfD steeds meer aanhang krijgt. De SPD en de Groenen zijn de tegenpolen van de AfD en die hebben nu dus letterlijk klappen gekregen."

Daders 17 en 18 jaar oud

De vier daders van de mishandeling van Ecke zijn opgespoord door de politie. Het gaat om jongens van 17 en 18 jaar oud. Er is reden om te veronderstellen dat ten minste één van de verdachten extreemrechtse sympathieën heeft, zegt het Openbaar Ministerie. De politie heeft huiszoekingen gedaan en onderzoekt de mobiele telefoons van de verdachten, om zo meer concrete duidelijkheid te krijgen over het motief. Onderzoeksjournalisten hebben al vastgesteld dat de verdachten meer banden hebben met extreemrechts dan tot nu toe officieel bekend is. 

Verkiezingsposter met Matthias Ecke© ANP
Verkiezingsposter met Matthias Ecke

Sinds de Europese verkiezingen van vijf jaar geleden is het aantal aanvallen op politici verdubbeld. De Groenen hebben verreweg het meest te maken met agressie, gevolgd door politici van de AfD en de SPD. De laatste weken lijkt het dus nog vaker voor te komen. En de vrees is dat dit nog maar het begin is. 

Angst voor chaos

Want in september zijn er belangrijke verkiezingen in de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Allemaal in het oosten van Duitsland, waar de extreemrechtse AfD al sterk is en in september waarschijnlijk nog sterker wordt. Meer extreem geweld ligt op de loer. Maar ook het onbestuurbaar worden van die deelstaten. 

"In Duitsland hechten ze zeer aan stabiliteit, rust en orde", zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Die komt mogelijk in september in gevaar. Want de AfD wordt waarschijnlijk groot, met name in Thüringen. Maar geen enkele andere partij wil met extreemrechts een deelstaatregering vormen. En daardoor dreigt voor Duitsland ongekende chaos."

Symboolpolitiek

Zover is het nog niet. Eerst zijn er nog de Europese Verkiezingen, die in Duitsland op 9 juni gehouden worden. De politie probeert politici en campagnemedewerkers zo goed mogelijk te beschermen. Er is een speciale lijn voor ze geopend waar ze zich kunnen melden als ze zich bedreigd voelen. 

"Het is wel een beetje symboolpolitiek, ze kunnen natuurlijk net zo goed 112 bellen", zegt correspondent Akkermans. "Maar het maakt in ieder geval wel duidelijk dat het politieke geweld serieus wordt genomen. En dat is hard nodig."

Ook door de nationale regering en de regeringen van de zestien deelstaten wordt gekeken wat er kan worden gedaan om politici beter te beschermen tegen geweld. Er wordt onder meer gedacht aan nieuwe wetten. In de deelstaat Saksen willen ze het bedreigen van politici en ambtenaren in een apart wetsartikel laten opnemen, zodat sneller en zwaarder kan worden gestraft.

Begin dit jaar waren er in Duitsland grote demonstraties tegen de AfD.
Lees meer over
Rechts-extremismeLink in bioDuitsland