Vooral arbeidsongevallen bij politie, brandweer en conducteurs
In 2023 had 2,7 procent van alle werknemers een arbeidsongeval met lichamelijk letsel of geestelijke schade. Bij bijna de helft van deze werknemers leidde dit tot een of meer dagen verzuim, blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO. De enquête werd ingevuld door bijna 62 duizend werknemers.
In 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, nam het percentage werknemers met een arbeidsongeval af ten opzichte van de jaren daarvoor. Dit gold zowel voor ongevallen met als zonder verzuim.
Na pandemie percentage gelijk
Na 2020 is het percentage dat te maken had met een arbeidsongeval vrijwel gelijk gebleven. Het CBS zegt hierover tegen RTL Nieuws dat het denkt dat het thuiswerken dat ingeburgerd is geraakt tijdens de coronapandemie hierin een rol speelt. Hoe meer mensen thuis, hoe minder ongevallen op de werkvloer.
Vooral politiepersoneel, brandweerlieden en conducteurs hebben te maken met ongevallen tijdens het werk, wat resulteerde in een of meerdere dagen verzuim. Gemiddeld kreeg 6,3 procent van de politie- en brandweermensen en 5,5 procent van de conducteurs te maken met een arbeidsongeval over de jaren 2021 tot en met 2023.
Psychische overbelasting, zoals stress of intimidatie, werd met 17 procent het vaakst genoemd als oorzaak voor lichamelijk letsel of geestelijke schade door een arbeidsongeval.
Gesneden, gestoten, gestruikeld
Dat was nu het hoogst sinds het begin van de meting van deze oorzaken in 2017. Toen meldde 14 procent dat psychische overbelasting een oorzaak was.
Daarnaast gaf bijna 14 procent van de werknemers met een arbeidsongeval aan dat zij zich gesneden of gestoten hebben, en 12 procent dat zij uitgegleden, gestruikeld, of op een andere manier gevallen zijn.