Onrust rond Plasterk houdt aan: 'Dit gaat niet goed'
De onrust rond Ronald Plasterk houdt aan. Hij is in beeld als beoogd-premier, maar er ligt inmiddels een aangifte tegen hem. Oud-informateur en VVD-prominent Johan Remkes liet zich vandaag zeer kritisch uit bij WNL op Zondag. Het zou volgens Remkes inmiddels 'buitengewoon lastig' voor Plasterk zijn om premier te worden.
Officieel is er nog geen premierskandidaat aangekondigd, maar algemeen wordt aangenomen dat voormalig informateur Plasterk de beoogde kandidaat van Geert Wilders is. Maar Plasterk wordt in verband gebracht met een patentenkwestie. Het Amsterdam UMC onderzoekt momenteel of dat volgens de regels is gegaan. Dat onderzoek gaat enkele weken duren.
Ook ligt er een aangifte tegen hem, volgens een advocaat zou Plasterk zich schuldig hebben gemaakt aan economische delicten.
Conclusies trekken
Volgens VVD-prominent Johan Remkes moet Plasterk zijn conclusies trekken. De integriteit van de premier moet volgens Remkes boven alle twijfel verheven zijn. Remkes noemde meerdere zaken die het volgens hem moeilijk maken voor Plasterk als premier.
VVD-leider Dilan Yesilgoz, die ook in de uitzending zat, stelde alleen dat ze de kwestie 'ongemakkelijk' vindt, omdat de naam van Plasterk nog niet officieel aan haar gecommuniceerd is.
Andere partijen
NSC laat via een woordvoerder weten niet te willen reageren en het debat woensdag met vertrouwen tegemoet te zien. Dan praat de Tweede Kamer over de kabinetsformatie.
BBB-leider Van der Plas zegt in een reactie 'alleen op officiële voordrachten te reageren'. Van der Plas heeft geen goed woord over over wat er nu gebeurt: "Mensen worden te veel beschadigd op dit moment. Daar werk ik niet aan mee."
Geert Wilders wil nog altijd niets zeggen over de kwestie.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'De brief'
Remkes eindigt in WNL met 'die rare, volstrekt idiote brief van Plasterk in De Telegraaf'. "Normaal gesproken, als dat soort onderhuidse gevoelens er zijn, zeg ik: drink eens een kop koffie met elkaar. Maar alles gaat hier in de openbaarheid. Ik vind dat het aanzien van het politieke proces hierdoor zeer is geschaad."
De naam van Plasterk is hierdoor volgens de politicus stevig aangetast. "Mocht hij het worden, dan is dit een hele slechte start."
De excuusbrief van Plasterk zorgde voor verbazing in Den Haag. Bekijk hieronder de video met de reacties van verschillende bewindslieden: