Assange mag beroep aantekenen tegen uitlevering aan VS
WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag beroep aantekenen tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, oordeelt een rechtbank in Londen. Het beroep draait om de vraag of Assange als Australisch staatsburger aanspraak kan maken op het eerste amendement in de VS, waarin de vrijheid van meningsuiting is geregeld.
Assange voert al dertien jaar rechtszaken om uit handen van justitie in de VS te blijven. Hij wordt in dat land verdacht van het lekken van geheime informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie pleegde hij spionage en heeft hij medewerkers van de Amerikanen in groot gevaar gebracht met het verspreiden van geheime informatie.
Gejuich van demonstranten
De 52-jarige Assange zit sinds 2019 in een gevangenis in Londen. Daarvoor hield hij zich in diezelfde stad zeven jaar schuil in de ambassade van Ecuador.
Het is nog niet bekend wanneer het beroep in de rechtbank wordt behandeld. Volgens Britse media krijgen de advocaten van Assange een aantal maanden om het beroep voor te bereiden. Het nieuws werd buiten de rechtbank ontvangen met gejuich van honderden demonstranten die achter de oprichter van klokkenluidersplatform WikiLeaks staan.
In 2010 bracht zijn platform zo'n 250.000 vertrouwelijke berichten naar buiten van Amerikaanse diplomaten. Daaruit bleek dat diplomaten en ambassades werden gebruikt voor spionagedoeleinden.
"Dat heeft de Verenigde Staten enorm in verlegenheid gebracht", zei correspondent Erik Mouthaan hierover eerder dit jaar. "In die stukken stond bijvoorbeeld ook hoe het land dacht over zijn bondgenoten."